Novosti

Utrku Terry Fox Run podržalo nekoliko tisuća građana

Humanitarna akcija Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom te hotelom The Regent Esplanade, održala se po jedanaesti put na zagrebačkom jezeru Jarun.

Bogati zabavno-glazbeni program koji je vodila Sonja Šarunić počeo je već u 14 sati i trajao sve do navečer, a osim u slasnim kanadskim palačinkama s javorovim sirupom, posjetitelji su mogli uživati i u brojnim drugim atraktivnostima na štandovima donatora.

Maraton nade građani su podržali trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s fotografijom Terryja Foxa koje su po simboličnoj cijeni od 50 kuna prodavale i poznate osobe. U akciji je do kraja godine moguće sudjelovati i doniranjem 3 (iz fiksne mreže), odnosno 4 kune (iz mobilne mreže) + PDV pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400.

   Mario Mlinarić, Damir Hoyka i Mia Begović

Cilj ove akcije je prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj kao i pomoć oboljelima od te opake bolesti. Dio prikupljenog novca će, za potrebe istraživanja povećane postojeće terapije raka citostaticima, primiti Institut Ruđer Bošković, dok je dio namijenjen Odjelu za dječju onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb za kupnju opreme koja će pomoći liječenju raka kod djece.

Trku u Zagrebu, kao jednu od najuspješnijih, a u povodu njene 30. godišnjice u svijetu, ove godine posjetila je i Judith Fox-Alder, sestra Terryja Foxa i međunarodna direktorica Zaklade Terry Fox. S obzirom da inače vrlo rijetko obilazi trke izvan Kanade, njen je posjet dodatno priznanje velikog doprinosa lokalnih organizatora u borbi protiv ove opake bolesti.

„Veseli me biti ovdje jer mogu osobno zahvaliti organizatorima na dugogodišnjem napornom radu i promicanju svijesti o važnosti borbe protiv raka. Kako ovogodišnja trka za mene ima poseban značaj jer se obilježava 30. godišnjica otkako je Terry krenuo u trku po Kanadi, s dodatnim sam elanom sudjelovala u zagrebačkom Maratonu nade“, rekla je Judith Fox-Alder.

Okupljene na Jarunu pozdravili su i kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Edwin Loughlin, predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Humanitarnu akciju svojim dolaskom podržali su i Željko Klarić, ravnatelj Uprave za šport u Ministarstvu znanosti, dr. Ante Zvonimir Golem, državni tajnik za zdravstvo u Ministarstvu zdravstva socijalne skrbi, obrazovanja i športa, Andrej Plenković, državni tajnik za europske integracije u MVPEI, te Predrag Matić, posebni savjetnik predsjednika za branitelje. U ime predsjednice Vlade došao je ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. Radovan Fuchs, a znak za početak trke dala je Judith Fox-Alder.

Interes građana, ali i tvrtki-donatora za Terry Fox Run raste iz godine u godinu, što je rezultiralo s više od 4 milijuna prikupljenih kuna u posljednjih deset godina održavanja Maratona nade u Hrvatskoj.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo