Uz malo kreativnosti i pizza može biti zdrava! - Ordinacija.hr

Novosti

Uz malo kreativnosti i pizza može biti zdrava!

Photo: Jurica Galoić/PIXSELL

O važnosti posluživanja zdravih obroka svim školarcima djeca uče kroz rasprave u Spikaonicama koje organiziraju Podravka i Večernji list u sklopu projekta Zdravi odmor

U osnovnoj školi Kajzerica u Zagrebu održana je posljednja, deveta spikaonica na kojoj se raspravljalo o tome koliko je važan školski obrok, kako pravilno uskladiti namirnice i kako poboljšati prehrambene navike učenika.

Projekt uvođenja zdravih obroka u škole je započeo prošle jeseni u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a cilj je pomoći školama sastaviti nutritivno uravnotežene jelovnike koji odgovaraju navikama i potrebama djece tog uzrasta.

Ambasador projekta, Luka Nižetić je pokazao svim okupljenima kako svaka namirnica može postati ukusna ako se zanimljivo pripremi te naglasio kako će on uvijek odabrati zdravi obrok.

“Smatram se sretnom osobom jer se u mojoj kući uvijek zdravo jelo tako sam prehrambene navike stekao još u djetinjstvu. Sretan sam i zbog toga što, iako volim pojesti svašta, nekako najviše volim zdrave namirnice. I pizza može biti zdrava ako se pazi od kojeg se brašna priprema i kakve se namirnice na nju stavljaju. Umjerenost je imperativ i u ničemu se ne smije pretjerivati”.

U raspravi su sudjelovali i Podravkini nutricionisti te afirmacijska i negacijska grupa.

Afirmacijska grupa se zalagala za zdrav obrok u školama jer obrazovna ustanova ima dužnost učenike upoznati sa pravilnim načinom prehrane te djeci usaditi zdrave navike dok negacijska grupa vjeruje u isti cilj ali smatra da bi školarci uvođenje zdravih obroka u škole doživjeli kao prisilu.

Maja Vidaković, nutricionistica Podravke napominje kako pravilna prehrana uključuje sve namirnice, te naglasila da nikada nije kasno u prehranu uvrstiti zdrave namirnice, ali se uvođenjem zdravih obroka u škole može spriječiti sve veći problem kod djece a to je pretilost, koja  uzrokuje nastanak raznih bolesti.

U sklopu projekta Zdravi odmor škole dobivaju zdrave jelovnike za za cijeli mjesec, a djeca o prehrani mogu učiti na stranici www.zdraviodmor.hr  na kojoj Luka Nižetić u kratkim video uradcima predstavlja namirnicu mjeseca i kuha prigodni recept.
Namirnica ovog mjeseca je tikvica, a Luka je uz pomoć Podravkinog promotora kulinarstva i podršku nekolicine učenika pripremio ukusan obrok!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo