Uzbuna u školama: Svaki deseti učenik 7. razreda na dijeti! - Ordinacija.hr

Novosti

Uzbuna u školama: Svaki deseti učenik 7. razreda na dijeti!

Istraživanje koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film na 3300 učenika sedmih razreda iz 63 osnovne škole u Hrvatskoj pokazalo je da svaki četvrti, odnosno njih 26,6 posto, misli da ima višak kilograma te da treba smršaviti.

Dodatno, njih 48,7 posto nezadovoljno je svojom težinom, a 12,3 posto je u vrijeme provođenja ankete bilo na nekoj vrsti dijete.

Rezultati istraživanja provedenog u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film upućuju na značaj projekata koji se bave edukacijom o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe, a kojima je cilj prevencija pretilosti mladih.

“Analizirajući podatke koje smo dobili, saznali smo da svako četvrto dijete smatra da ima nekoliko kilograma viška. Oko 36 posto djece provodi između tri i sedam sati dnevno gledajući TV dok četvrtina djece provodi isto toliko vremena igrajući igrice ili surfajući internetom. Upravo je zato važno da škole i roditelji shvate važnost svoje uloge u stvaranju pozitivnih navika djece od najranije dobi“, istaknula je dr. sc. Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U okviru projekta Vrtim Zdravi Film najveći pomak u znanju ostvarila je O.Š. Donji Kraljevec, dok su najbolji video uradak na temu pravilne prehrane pripremili učenici O.Š. Meterize iz Šibenika. Na državnom prvenstvu školskih sportskih društava u atletici najbolje su bile djevojčice O.Š. Bogumila Tonija iz Samobora te dječaci O.Š. Smiljevac iz Zadra.

“Projekt Vrtim Zdravi Film do sada je obuhvatio više od 8000 učenika sedmih razreda, koji su kroz četiri školska sata učili o osnovnim postavkama pravilne prehrane, planiranju prehrane, utjecaju hrane na tijelo te načinima na koje mogu poboljšati svoje prehrambene navike. U ovoj su sezoni učenici na razini Hrvatske unaprijedili svoje znanje o pravilnoj prehrani za ukupno 14,31 %, što ukazuje na to da je ova tema sedmašima zanimljiva. To nam je dodatan motiv za uključivanje još većeg broja djece u projekt u idućoj sezoni“, izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za Nestlé Adriatic regiju.

Edukativne materijale pripremili su stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorice kineziologije Ines Jerčinović i profesora biologije Željka Krstanca, dok su edukaciju učenika provodili nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture.

Važnost projekta prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, proslavljeni sportaši Gordan Kožulj, Nika Fleiss i Matej Mamić te mlade nade hrvatskog nogometa Luka Capan i Ivan Fiolić, koji su projektu dali svoju podršku u ovoj sezoni.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo