Novosti

Uzimanje lijekova protiv bolova može povećati rizik od srčanog udara?

Konzumacija lijekova protiv bolova može povećati rizik od srčanog infarkta, rezultati su to studije prevedene u Kanadi.

Kako piše dailymail, konzumacija nesteroidnih lijekova protiv bolova povezuje se sa povećanim rizikom od srčanog udara. U tu skupinu lijekova pripadaju ibuprofen, diklofenak, celekoksib i naproxen od kojih se neki izdaju bez recepta, a služe kao pomoć kod raznih bolova, povišene temperature i viroza.

Studija je provedena nad 450.000 pacijenata koji su koristili neke od ovih lijekova, a koji su povezani sa srčanim oboljenjem. Oni koji su uzimali velike doze lijekova su u najugroženijoj skupini, a problemi se mogu pojaviti već nakon nekoliko tjedana.

Rezultati studije temelje se na istraživanju koje je provela skupina istraživača iz Bolničkog istraživačkog centra Sveučilišta u Montrealu.

Tim znanstvenika zaključioje  kako rizik za srčani infarkt raste za one koji konzumiraju takve lijekove za 20 do 50 posto u odnosu na osobe koje takve lijekove ne uzimaju. Također, napominju kako se ovi rezultati odnose samo na osobe koje imaju predispozicije za srčana oboljenja. Dr. Mike Knapton sa Britanskog instituta za zdravlje srca smatra kako ova velika studija pokazuje koliko brzo možemo povećati rizik od srčanog infarkta, a prof. Kevin McConway je dodao kako su ga rezultati ove studije uvjerili da vjerojatno postoji stvarna veza između srčanog infarkta i tableta protiv bolova te smatra kako bi liječnici trebali razmisliti o alternativnom načinu liječenja.

A. A.
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo