Ventilator bi mogao spasiti život vaše bebe! - Ordinacija.hr

Novosti

Ventilator bi mogao spasiti život vaše bebe!

Cirkuliranje zraka u sobi vašeg novorođenčeta moglo znatno reducirati rizik od iznenadne dojenačke smrti (SIDS), pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Sindrom dojenačke smrti najčešći je uzrok smrti djece do prve godine života.
Otkrili smo da je rizik od iznenadne dojenačke smrti smanjen i do 72 posto kod beba koje su u spavaćoj sobi imale upaljen ventilator, napomenuo je jedan od autora studije.

Rizik smanjen za 72 posto

Otkrili smo da je rizik od SIDS-a smanjen za 72 posto kod beba koje su spavale u sobi sa ventilatorom. Otvaranje prozora također može biti korisno, no rezultati ovog nalaza nisu bili statistički značajni.

Uz preporučene zaštitne mjere, roditelji bi mogli pojačati zaštitu postavljanjem ventilatora u sobu djeteta. Bitno je naglasiti da ventilator ne treba stavljati blizu krevetića. Držite ga tamo gdje ga dijete ne može doseći.
Iako je postotak smrti iznenadne smrti smanjen, SIDS je i dalje glavni ubojica dojenčadi.

Ponovno udisanje CO2

SIDS se može dogoditi uslijed ponovnog udisaja ugljičnog dioksida. Naime, djeca nemaju razvijen neurološki sistem koji upozorava na opasnost, niti se mogu udaljiti od izvora opasnosti. Iz nekog, još nepoznatog razloga, ugljični dioksid ostaje zarobljen u dišnim putovima, napomenuli su stručnjaci.

Kad je riječ o mogućim uzrocima, najvjerojatnije postoji određen genetski rizik, koji zajedno s okolišem pokreće niz drugih problema, napomenuo je dr. Raymond Pitetti iz dječje bolnice u Pittsburghu.
Znanstvenici su identificirali određene faktore koji povećavaju rizik od SIDS-a, kao što je spavanje na trbuhu ili spavanje na mekoj posteljini.

Autori studije su otkrili još jedan faktor koji može smanjiti rizik od SIDS-a. Radi se o stavljanju bebe u krevet s dudom varalicom. Roditelji trebaju biti svjesni da je SIDS doista veliki rizik. Dijete stavite da spava na leđima, ne koristite mekanu posteljinu, dajte mu dudu varalicu te u sobi imajte uključen ventilator, napomenuo je Pitetti.

Studija je objavljena u časopisu Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo