Visoka doza lijeka za leukemiju pomaže u preživljavanju

tablete piti

Pacijenti s akutnom mijeloičnom leukemijom (AML), obratite pažnju: nova mogućnost saniranja problema je na vidiku - barem ako ste mlađi od 50 ili između 60 i 65 godina.

Naime, sudionici najnovijeg istraživanja su, kao eksperimentalnu terapiju, primali visoke doze lijeka za kemoterapiju pod imenom daunorubicin. Dobra je vijest da su ti isti pacijenti liječnicima prijavili višu učestalost kompletne remisije i cjelokupnog preživljavanja od pacijenata koji su primali uobičajenu količinu lijeka.

Iako su dobrobiti u većini slučajeva bile ograničene na određene podskupine pacijenata, uočljiva povećanja nuspojava nisu zabilježena ni kod osoba mlađih od 50 ili onih između 60 i 65 godina.

"Podaci istraživanja govore da onkolozi nemaju ništa za izgubiti prepisujući više količine lijeka. Akutnu mijeloičnu leukemiju treba tretirati na agresivan način", kazao je autor studije dr. Hugo Fernandez.

"Konačan interes i pacijenta i liječnika je preživljavanje. Mi smo to postigli bez velikih troškova po pacijenta i bez nekih novih lijekova. Nismo otkrili toplu vodu, već smo lijek iskoristili na optimalan način. Pogodili smo pravu količinu", zaključio je dr. Fernandez.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!