Novosti

Vitamin B6 čuva od raka debelog crijeva

Za dobrobiti vitamina B6 je odgovoran piridoksal-fosfat (PLP), glavni aktivni koenzimski oblik vitamina kojeg nalazimo u žitaricama, povrću, peradi i ribi, ali i u voću poput avokada i banana.

Istraživači švedskog Nacionalnog instituta medicine okoliša su analizirali rezultate 13 studija diljem svijeta provedenih između 2002. i 2009. godine. Dok uzimanje dodataka vitamina B prehrani nije smanjilo rizik od razvijanja raka debelog crijeva, povećanje PLP-a u krvotoku je povezano sa sniženim rizikom raka debelog crijeva.

Istraživači vjeruju kako studije koje su pregledali sadrže određene nepravilnost jer osobe koje uzimaju vitamin B6 obično imaju zdrave navike kojih se pridržavaju, primjerice manje puše, ne piju alkohol i tjelesno su aktivniji od prosjeka.

Istraživanja koja su usporedila učinke uzimanja doza vitamina B6 su pokazala “statistički značajno smanjenje u pojavi raka debelog crijeva od 21 posto” kod uzimanja velikih doza vitamina B6. Znanstvenici su također ustanovili kako 20 posto Amerikanaca i 40 posto Amerikanki starijih od 50 godina ne uzimaju dovoljne količine vitamina B6.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo