Novosti

Vodič kako pobijediti neugodno oboljenje: brzo rješenje za gljivice pred ljeto

Uskočili smo u sandale i natikače, a naši nožni prsti napokon su provirili i prodisali nakon duge zime. Iako je divno biti bos, ponekad nas u uživanju može spriječiti gljivična infekcija stopala, koja nije lijepa i ne bira koga pogađa.

Prema podacima US National Library of Medicine – National Institutes of Health – na svijetu u svakom trenutku od gljivičnog oboljenja nogu tj. „atletskog stopala“ boluje između 15 i 25 posto ljudi. Često je praćena i gljivičnim oboljenjem noktiju ili onihomikozom. No, dobra je vijest kako se danas liječi brzo i učinkovito. Donosimo vam stoga vodič kako pobijediti gljivice prije ljeta.

1. Kako prepoznati gljivice

Većina slučajeva atletskog stopala manifestira se suhom, perutavom kožom i često prolazi neotkriveno, jer ljudi misle da je riječ o prolaznom stanju na koži. Teže oblike prate crvenilo, ranice, jače ljuštenje i suhoća kože, uz pojavu svrbeža i pečenja. Tada treba reagirati, kako infekcija se infekcija ne bi pogoršala. Ponekad se infekcija može proširiti sa strane stopala, ali promjene su najčešće ograničene na tabane.

Ista opasnost vreba i nokte na nogama gdje gljivična infekcija postupno zahvaća nokat i može ga potpuno uništiti. U početnom stadiju infekcije najčešće se promijeni boja nokta, nokat postaje zadebljan, iskrivljen i krhak, te može imati neugodan miris.

2. Prvi korak u liječenju

Kad primjetite gljivice na stopalima i noktima, treba početi mazati kremom oboljela mjesta na koži odnosno kapati otopinu na nokat. Treba biti uporan i dosljedan, jer gljivice se jako vole vraćati i s liječenjem treba nastaviti još neko vrijeme nakon povlačenja simptoma.

Otopina poput otopine Exoderil® ključna je u rješavanju ove mikoze. On naime sadrži djelatnu tvar naftifin i učinkovito djeluje na kožne gljivice, kvasnice i plijesni.

Većina promjena se na stopalima uz korištenje kreme ili otopine obično povlači unutar nekoliko tjedana. Nokte koji su zahvaćeni gljivicama treba tretirati međutim znatno dulje – od 4 do 6 mjeseci odnosno do izrastanja zdravog nokta. Exoderil® preparate je dovoljno nanijeti samo jednom dnevno na oboljelo područje pa je tako cijeli tretman vrlo jednostavan.

3. Što raditi svaki dan

Gljivice vole mračna i vlažna mjesta što znači vaše čarape i cipele! Nosite cipele i čarape koje nisu od umjetnih materijala kako se vaše noge ne bi previše znojile, te nastojte po ljeti biti u otvorenoj obući. Iako mnogi misle kako je pranje nogu presudno u borbi gljivica, još je bitnije da noge nakon pranja dobro posušite. Nakon svakog tuširanja obavezno ručnikom obrišite prostor između prstiju gdje se gljivice vole zavući, te ako ih imate nanesite i kremu protiv gljivica.

4. Na što pripaziti

Pravilno režite nokte – uvijek ravno i lagano ih zaoblite na krajevima rašpicom. Nemojte rezati nokte polukružno, jer mogu urastati u kožu, što može biti vrlo bolno. Isto tako nosite cipele koje vam odgovaraju brojem. One nikako ne bi smjele stiskati vaše stopalo, osobito ne vaše nožne prste. Doktori preporučuju cipele okruglog vrha – koje međutim trenutno uopće nisu moderne. Stoga ako već volite štikle i uski vrh, nastojte ne nositi takav model cijeli dan.

5. Kako ih prevenirati

Osim što je stopala potrebno držati suhima, dobro je i mijenjati cipele svaki dan, kako biste im dali vremena da se provjetre. Ako trenirate i bavite se sportom, nemojte oblačiti tenisice koje su još mokre od znoja, dobro ih posušite i redovito izmjenjujte. Kad ste kod kuće, nosite čarape bez cipela i to one od prirodnih materijala koje dobro upijaju znoj.

6. Koja mjesta izbjegavati

Gljivice najbolje rastu na toplim, vlažnim mjestima. Može ih se dobiti ako se bos hoda po javnim mjestima kao što su bazeni, tuševi i saune. Isto tako ako dijelite ručnik, škarice ili grickalicu za nokte s osobom koja ima gljivičnu infekciju. Stoga je najpametnije na tako prometnim, javnim mjestima nositi gumene natikače ili japanke i nipošto ne dijeliti navedene stvari

Više o Exoderil® proizvodima pročitajte ovdje!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo