Novosti

Vuvuzele su rasadnik bakterija

Prošlogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo donijelo nam je novi navijački rekvizit – vuvuzelu. No, ako se “bojite” bakterija, ona nije pravi izbor za vas.

Svaki put kada pušete u vuvuzelu, osobama oko sebe priuštit ćete “pljuštanje sline” i to četiri milijuna kapljica u sekundi, tvrde stručnjaci, što dođe na istu stvar kao i kihanje. Jedna bolesna osoba koja koristi ovu navijačku trubu može zaraziti mnoge oko sebe, prenoseći gripu ili tuberkulozu.

Mnogi su kritizirali monotoni zvuk vuvuzela, koji podsjeća na ose, te su upozoravali kako bilo koja vrsta navijačkih rekvizita može oštetiti sluh.

Istraživači londonskog fakulteta Higijene i tropske medicine ne zalažu se za ukidanje vuvuzela na stadionima, ali predlažu svojevrsni monoton njihovog korištenja:

“Kao i kod kašljanja i kihanja, trebale bi se poduzeti mjere prevencije prijenosa bolesti, a zaražene bi se osobe trebale savjetovati da ne pušu u vuvuzele”, objasnila je dr. Ruth McNereney, voditeljica studije.

Njen je tim proučavao opasnosti koje prijete iz ovih navijačkih truba – prosječno je svaka osoba “ispuhala” 658.000 aerosolnih čestica po litri zraka.

K. Horvat
Foto: Wikipedia, Caldwella

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo