Zabrinutost zbog kolonoskopije je neutemeljena! - Ordinacija.hr

Novosti

Zabrinutost zbog kolonoskopije je neutemeljena!

Iako kolonoskopija predstavlja važan postupak probira raka debelog crijeva koji može spasiti živote, mnogi se osobe bore s neutemeljenom brigom o spomenutoj proceduri, nastojeći ju izbjeći pod svaku cijenu.

“Kolonoskopija je ozbiljna pretraga koja nama liječnicima omogućuje da vidimo koliko je zdrava unutrašnjost pacijentovog organizma. Iako se kod brojnih osoba prije postupka javlja nervoza, u razgovoru s liječnikom pacijent će doći do brojnih odgovora koji će umanjiti nepotrebnu nelagodu”, pojasnila je dr. Christine Hachem, spec. internist i gastroenterolog Sveučilišta Saint Louis.

kStručnjaci napominju kako postoje brojni razlozi za kolonoskopski pregled. Riječ je o jednostavnoj pretrazi koja za svega 20 minuta može spasiti pacijentov život. Kolonoskopija doprinosi kvalitetnijoj identifikaciji osoba sklonih raku debelog crijeva. Osobe koje čekaju razvoj i pojavljivanje znakova bolesti odnosno simptoma mogu završiti fatalno.

Tijekom postupka liječnik može otkriti te odstraniti prekancerozne polipe, i na taj način spriječiti razvoj karcinoma. Ako se karcinom otkrije na vrijeme, liječenje može početi odmah, što poboljšava pacijentove šanse za oporavak.

“Pacijenti moraju biti svjesni kako je njihova zabrinutost oko kolonoskopije neutemeljena. Ako se za pretragu pravilno pripreme, vjerojatnost za razvoj problema je svedena na najmanju moguću mjeru. Pritom se valja strogo pridržavati liječnikovih savjeta o prehrani i čišćenju crijeva prije samog postupka”, zaključuju stručnjaci.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo