Novosti

Zagreb: Potvrđen prvi ovogodišnji slučaj gripe!

U Hrvatskoj je laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe u ovoj sezoni, a riječ je o uzorku pacijenta sa simptomima gripe iz Zagreba, javlja Radio Sljeme.

Njemu je jučer utvrđena gripa B u Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu, koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Radi se o očekivanom dolasku gripe jer sezonska gripa u Hrvatsku već dugi niz godina dolazi upravo u ovo blagdansko vrijeme oko Božića, ističe se u priopćenju Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Cjepivo protiv gripe, koje je osigurano besplatno za određene kategorije stanovništva Hrvatske, sadrži oba podtipa virusa gripe A koji cirkuliraju, kao i virus gripe B.

Iz HZJZ-a podsjećaju kako je cijepljenje preporučeno za sve osobe starije od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju; sve osobe koje imaju kronične bolesti neovisno o dobi kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti; sve osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti ili zbog terapije, bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe; zdravstvene djelatnike i osobe koje skrbe o bolesnicima. Svi ostali građani mogu se cijepiti protiv gripe, a cijena je 50 kuna.

Izvor: Radio Sljeme

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo