Novosti

Zagrepčani, besplatno pregledajte madeže

Gradski ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba u suradnji s Klinikom za tumore i Klinikom za dermatologiju Kliničkoga bolničkoga centra “Sestre milosrdnice” četvrtu godinu za redom organizira besplatne preglede ranoga otkrivanja melanoma za građane grada Zagreba u okviru kampanje Djeluj sada.

Za pregled bez uputnice trebate se prethodno najaviti na telefon: 01/37 75 584 od 9 do 13 sati. Akcija traje od 13. do 17. lipnja na sljedećim lokacijama:

  • Klinika za tumore, Ilica 197, od 14 do 16 sati, 40 pregleda dnevno
  • Klinika za dermatologiju, KBC Sestre milosrdnice, od 12 do 15 sati, 10 pregleda dnevno.

Cilj kampanje je upoznati građane grada Zagreba s rizicima prekomjerne izloženosti UV zračenju, upozoravajući ih da preuzmu odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju svoje djece. Pojave trajnog oštećenja kože, dugoročne promjene na koži (sunčane mrlje, prerano starenje kože, povećanje rizika od raka kože), mogu se smanjiti i svesti na zdravstveno prihvatljivu razinu pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom (zaštitne kreme, zaštitna odjeća, izbjegavanje direktnog izlaganja suncu od 10 do 16 sati).

Prekomjerna izloženost UV sunčevim zrakama globalni je problem koji se ni u Europi više ne može zanemarivati te se ukazala potreba zaštite zdravlja od štetnih posljedica klimatskih promjena (Svjetska zdravstvena organizacija, 2008.). Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta pojavi oko 132.000 slučaja malignih melanoma i više od dva milijuna slučajeva drugih vrsta malignih oboljenja kože. Najveći broj pripisuje se prekomjernom izlaganju kože štetnom ultraljubičastom zračenju (UV-zračenju).

Izvor: Zagreb.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo