Zagrljajima oborite svjetski rekord i podržite osobe s rijetkim bolestima - Ordinacija.hr

Novosti

Zagrljajima oborite svjetski rekord i podržite osobe s rijetkim bolestima

Hrvatski savez za rijetke bolesti u nedjelju, 21. veljače 2016. započinje međunarodnu inicijativu “Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke“ kojom će pokušati oboriti svjetski rekord u broju prikupljenih fotografija zagrljaja i tako kreirati najveći online album fotografija na svijetu.

Cijela Hrvatska i još devet drugih zemalja priključit će se Tjednu zagrljaja od 21. do 27. veljače te pokušati prikupiti više od 108.121 fotografiju, koliko iznosi sadašnji svjetski rekord.

Sve što je potrebno jest u spomenutom razdoblju snimiti fotografiju zagrljaja i učitati je na online platformu www.hugforrare.com. Zagrlite koga god želite i fotografirajte se koliko god puta želite, samo pazite da na svakoj fotografiji grlite nekoga drugog.

U sklopu akcije, u ponoć sa subote 20. 2. na nedjelju 21. 2. u zagrebačkom klubu Opera počinje fotografiranje zagrljaja u kojemu će sudjelovati brojne poznate osobe. Ulaz u klub “plaća” se zagrljajem.

Akcija Hrvatskog saveza za rijetke bolesti provodi se u povodu Međunarodnog dana rijetkih bolesti, koji se obilježava 29. veljače, a cilj je upoznati javnost s potrebama i problemima osoba koje boluju od rijetkih bolesti.

Rijetke bolesti su one koje se javljaju u manje od 5 pojedinaca na 10.000 stanovnika. U Europi od njih boluje oko 6-8% cjelokupne populacije, a procjenjuje se da u Hrvatskoj više od 250 tisuća osoba boluje od neke rijetke bolesti.

Oboljeli od rijetkih bolesti i njihove obitelji često su izolirani iz društva koje ih ne razumije i stigmatizira, zbog čega su psihološki, socijalno, kulturalno i ekonomski ranjivi. Svatko od nas može doprinijeti da se njihov glas čuje u cijelom svijetu te ostane zabilježen u povijesti. Pokažite svojim zagrljajima solidarnost, uslikajte ih i učitajte na www.hugforrare.com od 21. do 27. veljače.

Iskazivanje osjećaja grljenjem može smanjiti rizik od bolesti srca, ublažiti stres, osloboditi umora, poboljšati imunitet i ublažiti simptome depresije. Zagrljaji oslobađaju oksitocin, hormon koji potiče ljude da se osjećaju sigurno te koji snižava razine kortizola, čime se smanjuje stres, tjeskoba i usamljenost.

Ordinacija.hr

Foto: Hrvatski savez za rijetke bolesti   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo