Novosti

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ primila donaciju od 25 AVD uređaja za područja pogođena potresom

U Školi narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ Zaklada „Hrvatska kuća srca“ primila je donaciju 25 automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) od Fondacije Philips.

Riječ je o uređajima koji se koriste prilikom postupka oživljavanja kod iznenadnog zastoja srca. Automatski vanjski defibrilator (AVD) je jednostavan prijenosni uređaj koji spašava ljudske živote isporukom kontroliranog električnog šoka osobama sa srčanim zastojem. Srce se zbog električnog šoka može ponovno pokrenuti i život osobe može biti spašen.

Iznimno smo ponosni što je Fondacija Philips izabrala Zakladu „Hrvatska kuća srca“ kao nosioca ove donacije. U sklopu kampanje „Oživi me“ Zaklada već dugi niz godina provodi edukaciju građana o postupku oživljavanja u slučaju iznenadnog srčanog zastoja. U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja. Srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama. S obzirom na to da se 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, vrlo je važno da su automatski vanjski defibrilatori dostupni u što više ustanova te da je što više zdravstvenih radnika, kao i građana, educirano za postupak oživljavanja koji se provodi korištenjem AVD uređaja, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., članica Upravnog odbora Zaklade.

AVD uređaje će Zaklada preusmjeriti na područja koja su stradala u razornim potresima 2020. godine u Hrvatskoj.

Prilikom postupka oživljavanja uz korištenje AVD uređaja osoba koja provodi postupak mora proći stručnu edukaciji. Kako bismo bili sigurni da će uređaji doći u prave ruke, odnosno educiranim pojedincima, Zaklada je odlučila 25 AVD uređaja preusmjeriti civilnim udrugama i institucijama kao što su hitna služba, ljekarne, Hrvatska gorska služba spašavanja i vatrogasne organizacije u Gradu Zagrebu i okolici te u Sisačko-moslovačkoj županiji. Misija Zaklade je briga za kardiovaskularno zdravlje svih naših građana, a pomoću AVD uređaja i zahvaljujući hrabrim pojedincima koji su prošli obuku možemo spasiti brojne živote uslijed iznenadnog srčanog zastoja, istaknuo je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Upravo takav jedan pojedinac je i Marin Lukas, pročelnik Stanice Zagreb – Hrvatske gorske službe spašavanja koji je prije deset godina upravo zahvaljujući korištenju AVD uređaja spasio jedan život.

Donacija AVD uređaja dio je šire javno-zdravstvene priče koju provodi Fondacija Philips.

Fondacija Philips u sklopu projekta vezanog uz kardiovaskularno zdravlje donirat će 100 AVD uređaja na području Sjedinjenih Američkih Država, Europe, Bliskog istoka, Turske, Afrike i Azije. Čak jednu četvrtinu AVD uređaja Fondacija će ove godine donirati Hrvatskoj, točnije mjestima i gradovima koji su stradali u potresu. Očekujemo da će se kroz proces o rukovanju s AVD uređajima educirati više od 100 zdravstvenih djelatnika i pripadnika civilnih službi koji će svojim znanjem moći spasiti život od iznenadnog srčanog zastoja, izjavila je Lela Maček, predstavnica Fondacije Philips.

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ na konferenciji za medije predstavila je i novi edukacijski program za liječnike obiteljske medicine „Compendium cardiologium“ te najavila nastavak besplatnih radionica za građane na kojima mogu naučiti postupak oživljavanja.

Prva takva radionica održat će se 25. lipnja na Cvjetnom trgu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo