Novosti

Žalovanje uistinu može slomiti srce!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako stres i anksioznost mogu povećati rizik od srčanog udara neposredno nakon smrti voljene osobe.

Stručnjaci tvrde kako tzv. srcedrapajuća tuga koja se javlja nakon gubitka voljene osobe uistinu može povećati rizik od srčanog udara koji može nepovratno oštetiti srce.

lDo ovakvog su zaključka došli znanstvenici nakon proučavanja gotovo 2.000 pacijenata oboljelih od srčanog udara. Tako je dan nakon smrti voljene osobe rizik za srčani udar 21 puta veći no inače. Spomenuti je rizik unutar prvog tjedna od smrti dragog pojedinca još uvijek šest puta veći od uobičajenog.

“Iznimno je važno da uži članovi obitelji i prijatelje nakon gubitka voljene osobe budu svjesni povezanosti između žalovanja i povećanog rizika od srčanog udara. Pojedinac pogođen silnom tugom često ignorira vlastite potrebe, zanemarujući brigu o sebi. U ovom bi trenutku značajnu ulogu morali odigrati prijatelji koji bi trebali pomoći ožalošćenoj osobi da što lakše prebrodi period tugovanja”, savjetuju stručnjaci.

Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju časopisa
Circulation.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo