Započeo Mjesec borbe protiv ovisnosti u gradu Zagrebu - Ordinacija.hr

Novosti

Započeo Mjesec borbe protiv ovisnosti u gradu Zagrebu

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca 2011. godine.

Ovisnost može biti psihološka (duševna) i fiziološka (tjelesna), a odnosi se na neprilagođeno ponašanje vezano uz uporabu ilegalnih droga (ili drugih psihoaktivnih tvari, npr. alkohola ili sedativa), kockanje, ovisnost o internetu…) koje dovodi do oštećenja organizma ili subjektivnih problema (problema u obitelji, školi, na poslu, s policijom…).

kZlouporaba opojnih droga globalni je problem koji zahtijeva provedbu suvremenog, kompleksnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabilitacije, resocijalizacije, uz potporu i doprinos svih tijela. Aktivnosti koje će se provesti ove godine tijekom, Mjeseca borbe protiv ovisnosti, imaju za cilj dodatno upozoriti i potaknuti sve subjekte na suradnju u rješavanju problema ovisnosti o drogama.

Koje su karakteristike ovisnosti?

1. Gubitak kontrole

Osoba ne može ne uzeti psihoaktivnu tvar – naprosto je “prisiljena” na uzimanje. Drogu uzima u većoj količini ili duže vrijeme nego što je prvobitno namjeravala. Osoba bi željela smanjiti ili bar kontrolirati upotrebu droge, ali joj to ne uspijeva.

2. Želja – osoba svakodnevno osjeća potrebu za uzimanjem droge

k

Ukoliko ne uzme drogu osjeća se nervozno, razdražljivo, napeto, ukratko-loše. Veliki dio vremena provodi u nabavljanju droge (npr. odlazi u susjedni grad da bi je nabavila), upotrebi droge (npr. injiciranje heroina) ili oporavku od njenih učinaka.

3. Negiranje problema i promijenjeno shvaćanje stvarnosti

Osoba je, pod pritiskom intenzivne želje za drogom, “slijepa” za sve moguće rizike i posljedice. Nastavlja uzimati drogu čak i kad se pojavi fizički i/ili psihički problem za koji zna da je najvjerojatnije izazvan ili pogoršan njenom uporabom (primjerice, uzimanje kokaina usprkos saznanju o njime izazvanoj depresiji, nastavljanje s pićem usprkos spoznaji da je alkohol doveo do pogoršanja stanja vrijeda na želucu, uzimanje droge unatoč problemima s policijom). Ovisnik je osoba koja uzima drogu unatoč tome što zna da joj to donosi probleme i ne može se suzdržati. Zbog uporabe droge prekidaju se ili reduciraju važne društvene, poslovne ili rekreacijske aktivnosti – obitelj, prijatelji, posao, hobiji se zanemaruju zbog droge.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo