Novosti

Započeo Svjetski tjedan dojenja

Svjetski tjedan dojenja obilježava se svake godine od 1. do 7. kolovoza u više od 120 zemalja diljem svijeta, kako bi se rodilje potakle na dojenje i time se unaprijedilo zdravlje djece.

Zaštita, promicanje i potpora dojenju prioritet su javnog zdravstva u cijeloj Europi i svijetu. Niske stope i rani prestanak dojenja imaju značajne negativne zdravstvene i društvene posljedice za djecu, žene, okoliš, a uz to rezultiraju većim troškovima zdravstvene njege i povećavaju nejednakosti u zdravlju.

kZaštita dojenja odnosi se na zakonsku zaštitu koja omogućuje majkama da doje svoju djecu isključivo do 6 mjeseca života, ali i da nastave s dojenjem nakon toga. Promicanje uvelike ovisi o provođenju nacionalne politike dojenja i preporuka na svim razinama sustava zdravstvenih i društvenih usluga na način da se dojenje smatra normom. Učinkovita potpora na individualnoj razini podrazumijeva da sve žene imaju pristup službama za pomoć dojenju, bilo da je riječ o podršci koju pružaju zdravstveni djelatnici ili o savjetovalištima, udrugama, forumima za majke i dr. Na žalost, statistike u Hrvatskoj pokazuju da čak 50 posto majki odustaje od dojenja već poslije prvog mjeseca djetetova života, a samo 13,4 posto dijete isključivo hrani dojenjem.

Svjetski savez za podršku dojenja (WABA) svake godine povodom Svjetskog tjedna dojenja objavljuje ciljeve i aktivnosti koje se trebaju provesti u cilju promocije i zaštite dojenja.

Ciljevi i razlozi obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja su:

 1. ukazivanje na ulogu programa DESET KORAKA DO USPJEŠNOG DOJENJA u poboljšavanju statistike dojenja
 2. obnavljanje akcija zdravstvenih sustava, ustanova i zajednice kojima se dojenje promovira kao najlakši izbor
 3. obavještavanje javnosti o rizicima umjetne prehrane i o važnosti dojenja za pravilan razvoj djece i dugoročan pozitivan utjecaj na zdravlje kako djece tako i majki
 4. omogućavanje majkama da u potpunosti budu podržane u izboru da doje u okvirima zdravstvenog sustava i izvan njega.

Deset koraka do uspješnog dojenja

Svaka ustanova koja se bavi pružanjem njege trudnicama i porodiljama i brine o novorođenčadi treba:

 1. kizraziti službenu politiku podrške dojenju u pisanom obliku (pravilnik) o kojoj trebaju biti redovito obaviješteni svi zaposleni zdravstveni radnici
 2. educirati sve zaposlene zdravstvene radnike da primjenjuju politiku podrške dojenju i u praksi
 3. informirati sve trudnice o prednostima i tehnikama dojenja
 4. pomoći majkama da započnu s dojenjem u roku od pola sata nakon poroda
 5. naučiti majke tehnikama uspješnog dojenja i pomoći im da održe laktaciju čak i u situaciji kada su nakon porođaja odvojene od svojih beba
 6. ne davati novorođenim bebama ni jednu drugu hranu niti tekućinu osim majčinog mlijeka, osim kada je to medicinski neophodno
 7. organizirati zajednički smještaj kako bi majke i bebe bile zajedno 24 sata dnevno
 8. poticati dojenje na zahtjev – prema potrebi bebe (bez vremenski određenih intervala)
 9. izbjegavati korištenje dude varalice – umirivanjem djeteta dudom varalicom smanjuje se broj podoja
 10. pomoći osnivanje i njegovati suradnju s grupama za podršku dojenju i upućivati majke da im se obrate prilikom izlaska iz bolnice.

Zašto je važna promocija programa deset koraka u 2010.
godini?

Istraživanja pokazuju da je najbolja prehrana za novorođenče u cijelom svijetu ona koja podrazumijeva pokretanje dojenja u toku prvog sata života, isključivo (samo) dojenje tokom prvih šest mjeseci života kao i nastavak dojenja tijekom druge godine ili kasnije. Dojenje pospješuje zdravlje majke i kratkoročno i dugoročno te može doprinijeti postizanju više Milenijskih razvojnih ciljeva (MDGs); smanjenju smrtnosti kod djece i poboljšanju zdravlja majki.

UNICEF je nedavno zabilježio da je smanjenje smrtnosti djece u svijetu sa 13 milijuna 1990. godine na 8,8 milijuna tijekom 2008. godine dijelom posljedica široko prihvaćenih osnovnih zdravstvenih intervencija, kao što su pravovremeno i isključivo dojenje. Također, sve veći broj istraživanja pokazuje da je primjena programa DESET KORAKA, uz kontinuiranu podršku majkama nakon poroda, čimbenik koji doprinosi uspješnom pokretanju dojenja i isključivoj prehrani majčinim mlijekom na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou. Broj novorođenčadi hranjenih samo majčinim mlijekom u porastu je u velikom broju zemalja, ali je usprkos tome došlo do stagnacije ili opadanja u nekima, dijelom zbog smanjene političke podrške za Inicijativu „Bolnica – prijatelj djece“ („Baby Friendly” bolnica) i nepridržavanja pravila programa u ustanovama koje su već dobile naziv „Bolnica prijatelj djece”.

lPojačani napori su neophodni kako bi se uvele sveobuhvatne strategije prehrane novorođenčadi, uz donošenje zakona i odluka na nacionalnoj razini koji će takve napore podržati, kao i to da se program DESET KORAKA DO DOJENJA provodi u svim rodilištima, da se stručno obuče sve službe zdravstvenog sustava koje se brinu o trudnicama, rodiljama i novorođenim bebama, uz podršku od strane zajednice i prenošenje poruke programa kroz velik broj različitih kanala komunikacije.

Što možemo učiniti ove godine kako bismo postigli napredak u programu “Baby-Friendly”?

 • Pomozite prijateljima, kolegama i svojoj zajednici da pronađu svoj put za primjenu programa DESET KORAKA
 • Zahtijevajte promjene u zdravstvenom sustavu
 • Mijenjajte stvari na lokalnoj razini
 • Zahtijevajte napredak i na nacionalnom i na globalnom nivou.

Više o ovoj temi potražite na:
www.waba.org.my
www.who.int

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo