Novosti

Započeo Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Tjedan borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti, koji se svake godine obilježava od 14. do 21. rujna, zajednička je akcija na svim razinama organiziranosti Hrvatskog Crvenog križa.

Ovaj Tjedan tradicionalno se provodi u suradnji s djelatnicima u zdravstvenim ustanovama. Gradska i općinska društva Crvenog križa u Tjednu borbe protiv tuberkuloze organizirat će prigodna zdravstvena predavanja o ovoj zaraznoj bolesti po školama, mjestima stanovanja i sl.

kU Tjednu borbe protiv tuberkuloze djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa posjetit će bolesnike u njihovim domovima (posebice osobe slabijeg imovinskog stanja) ili u specijaliziranim zdravstvenim ustanovama.

Od 14. do 21. rujna u poštanskom prometu u Hrvatskoj, u prodaji je doplatna poštanska marka. Prihod ostvaren od prodaje doplatne poštanske marke Hrvatski Crveni križ koristit će za zdravstveno-humanitarne programe, kao što su prevencija ili pomoć oboljelima.

Najčešća zarazna bolest na svijetu, bolest koja odnosi 3 milijuna života godišnje, bolest koja je stara koliko i čovječanstvo i na kraju, bolest čija je incidencija u posljednje vrijeme porasla za 20 posto usprkos sve modernijoj medicini i znanosti, svakako zaslužuje našu pozornost; sve je to tuberkuloza.

Tuberkuloza postaje interdisciplinarna bolest jer se sve rjeđe vidi samo “obični” bolesnik s tuberkulozom. Najčešće se radi o multimorbidnom bolesniku, npr. s limfomom, koji je primao agresivnu citostatsku polikemoterapiju te je zbog svog imunokompromitiranog odgovora organizma razvio manifestnu tuberkulozu. Budući da je svaki treći stanovnik Zemlje inficiran bacilom tuberkuloze, nije čudo da u eri porasta oboljelih od zloćudnih bolesti, imunoloških bolesti, reumatskih bolesti ili bolesti metabolizma raste mogućnost obolijevanja od tuberkuloze.

kNakon infekcije bacilom tuberkuloze u odraslih osoba, rizik da se razbole od aktivne tuberkuloze iznosi 5-10 posto. U djece taj je postotak nešto viši, tako da oni u dobi od 1-5 godina imaju rizik obolijevanja od 24 posto, a djeca u dobi od 11-15 godina rizik od 15 posto. Najosjetljivija su djeca dojenačke dobi ispod godine dana, u njih je rizik 43 posto da razviju manifestnu bolest nakon infekcije tuberkuloze.

Za sve beskućnike, korisnike prenoćišta HCK-a, uz veliku pomoć Klinike za kronične plućne bolesti Rockfellerova, HCK organizira besplatan specijalistički pulmološki pregled i obradu (RTG, citološka analiza iskašljaja, kompletna krvna slika s jetrenim probama itd.) s ciljem provjere njihovog zdravstvenog statusa i mogućnosti eventualnog liječenja ako za to bude potrebe.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo