Novosti

Započeo Tjedan pažnje na poremećaje prehrane

Tjedan pažnje na poremećaje prehrane obilježava se svake godine u veljači s ciljem podizanja svijesti o problemima poremećaja prehrane.

Prema procjenama stručnjaka oko 50.000 mladih u Hrvatskoj, učenika i studenata, pati od nekog oblika poremećaja prehrane. Najčešće se radi o anoreksiji ili bulimiji, poremećajima koji teško narušavaju zdravlje, a ostavljaju i trajne posljedice na organizam.

Cilj je ovog tjedna upozoriti javnost na loše prehrambene navike školske djece te sve veću pojavnost pretilosti i poremećaja hranjenja, anoreksije i bulimije, kao i na potrebu podizanja svijesti o važnosti pravilne prehrane i održavanja pravilne tjelesne težine.

Medicinski i nutricionistički stručnjaci procjenjuju da 30-ak posto djevojaka i mladića u Hrvatskoj ima neki oblik poremećaja prehrane. Anoreksiju ili bulimiju ima 2-3 posto (i to 90 posto djevojaka i oko 10 posto mladića). Najugroženija životna dob je od 10 do 30 godina starosti. Prema podacima, samo 30 posto onih koji imaju takav poremećaj zatraži stručnu pomoć.

Stoga je važno upozoriti javnost na ovaj rastući problem, kao i na potrebu za primarnom prevencijom ovih poremećaja. Za realizaciju toga, potrebna je koordinacija zdravstvenog i obrazovnog sustava, te potpora društvene zajednice i medija.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo