Novosti

Zaštitite kožu od teških oštećenja izazvanih suncem

Foto: Shutterstock

Povodom javnozdravstvene inicijative u borbi protiv raka kože, u Oris – Kući arhitekture održana je tradicionalna najavna konferencija kampanje pod sloganom „Vaša koža je nezamjenjiva“.

I ovogodišnju akciju organizira Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i Referentni centar za melanom RH, a akcija se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva turizma.

Kampanja Euromelanoma dan 2017. usmjerena je na primarnu prevenciju, odnosno zaštitu kože od negativnog kumulativnog utjecaja UV zračenja. Prepoznavši potrebe stanovnika naših otoka, upravo njih kampanja ove godine stavlja u fokus. Naime, zbog broja sunčanih dana i načina života otočani su značajan dio godine izloženi suncu, a nedostupnost liječnika dermatologa na našim otocima dodatno im otežava obavljanje dermatološkog pregleda. To je razlog zbog kojeg se ove godine preventivni dermatološki pregledi organiziraju za stanovnike otoka Visa. Akcija u kojoj sudjeluje 21 dermatolog iz Zagreba, Splita i Rijeke, održat će se 9. i 10. lipnja 2017. u gradu Visu i Komiži, a stanovnici otoka na pregled će se moći naručiti bez uputnice, u domovima zdravlja Visa i Komiže.

Konferenciju za novinare vodila je predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i voditeljica Referentnog centra za melanom MZ-a RH, prof. dr. sc. Mirna Šitum, prim. Profesorica Šitum je ukazala na problematiku nastanka zloćudnih tumora kože, prezentirajući zabrinjavajuće podatke o oboljelima od melanoma u Hrvatskoj, kao i zabrinjavajuće statističke podatke o nedovoljnom i neprikladnom korištenju mjera fotozaštite u većini europskih zemalja.

Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2014. godini bilo ukupno 587 novooboljelih od melanoma od toga 305 muškaraca i 282 žene.

Ukupna incidencija melanoma 2014. godine je 13,7%, 14,8% za muškarce, a 12,7% za žene, (broj novooboljelih na 100 000 stanovnika). Zabrinjavajući je podatak da je 2014. od melanoma oboljelo gotovo 50 osoba više nego 2013. godine, kao i podatak da je u ukupnom poretku melanom kod muškaraca došao na 9. mjesto, a u dobnoj skupini od 30 do 39 godina spada u tri najčešća zloćudna tumora, uz karcinom testisa i štitnjače.

Ovogodišnja kampanja Euromelanoma dan potaknuta je studijom provedenom od strane tvrtke La Roche-Posaya na preko 13.500 Europljana koja je pokazala da se samo 14% osoba štiti od sunca tijekom čitave godine iako ih 91% prepoznaje sve rizike izlaganja štetnim UV zrakama.

“Želimo da svi ljudi prihvate činjenicu da je njihova koža dragocjena i da se prema njoj trebaju odnositi s pažnjom. Neprimjereno izlaganje suncu, osobito od djetinjstva, dugoročno izaziva mnogobrojne posljedice, uključujući i pojavu zloćudnih tumora. S druge strane, pravilna zaštita od najranije dobi dugoročno čini kožu zdravom i vitalnom” rekla je prof. Šitum.

Za pravilnu zaštitu kože od UV zraka savjetuje se nanošenje sredstava s visokim UV faktorom na sve izložene djelove tijela uključujući i lice, nošenje sunčanih naočala s UV filtrima, šešira ili kapa te odjeće s dugim rukavima. Preporučuje se i boravak u hladovini kad god je to moguće.

Ovo istraživanje također je pokazalo da čak i među ljudima koji pažljivo štite svoju kožu, postoji velika razlika u načinu na koji to provode. 59% ih primjenjuje sredstva za zaštitu od sunca na izložene djelove tijela, 59% nosi naočale sa UV filtrima, 57% nanosi zaštitna sredstva na lice, 52% ih pokušava što više boraviti u hladu, 38% nosi kapu ili šešir dok samo 19% ispitanika nosi zaštitnu odjeću s dugim rukavima.

Na konferenciji su također sudjelovali i bolesnici oboljeli od melanoma koji su s nazočnima podijelili svoja iskustva, naglasivši tako važnost edukacije u prevenciji ovog zloćudnog tumora. Bolesnica koja je u dobi od 37 godina oboljela od melanoma nokta zbog kojeg joj je amputiran dio prsta u jednom je razdoblju svoga života intenzivno gelirala nokte unutar kojeg postupka se nokti suše u UV lampi. Pretpostavlja se da je upravo to bio ključni rizični čimbenik koji je doveo do promjene već postojećeg madeža u noktu u melanom.

Iskustvo mlađeg muškarca koji se javio liječniku zbog promjene na koži u obliku hiperpigmentacije, a za koju se potvrdilo da je riječ o melanomu povezalo se s njegovim poslom zbog kojeg puno vremena provodi u automobilu te u vožnji često drži lijevu ruku na prozoru. Stoga je potrebno naglasiti da bočna stakla ne štite od UVA zračenja te da je fotoprotekcija nužna i u svakodnevnim aktivnostima.

Treća naša bolesnica se 2013.g. javila sa evidentnim melanomom na stopalu. Odmah je učinjen vrlo opsežan kirurški zahvat tijekom kojeg je otklonjen melanom, a izvršena je i provjera najbližih limfnih čvorova zbog isključivanja mogućeg širenja melanoma. Nalaz je bio uredan. No, s obzirom da je u trenutku dijagnoze melanom na koži bio u uznapredovaliji i da je postojao veliki rizik vraćanja bolesti u prvih pet godina nakon postavljanja dijagnoze, gospođa je dolazila na kontinuirane kontrole svaka tri mjeseca. Četvrtu godinu nakon operacije, ponovno se konstatiralo vraćanje bolesti zbog čega je gospođa uključena u daljnje oblike liječenja.

Brojni rizični čimbenici koji utječu na pojavu melanoma mogu se spriječiti ili izbjeći, stoga se zahvaljujemo svim našim pacijentima koji su javno progovorivši o svojim iskustvima podržali ovu kampanju.

“Iako se slogan i vizual kampanje svake godine mijenja, naša je osnovna zadaća potaknuti ljude da razumiju da su zloćudni tumori kože među kojima i melanom izlječivi ukoliko se otkriju na vrijeme. Sumnjate li ili primijetite zabrinjavajuće znakove koji bi mogli govoriti u prilog zloćudne promjene na koži, bez odgode potražite savjet liječnika.”, dodala je profesorica Šitum.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije međunarodne agencije za istraživanje raka procjenjuju da je u Europi svake godine preko 3,5 milijuna novooboljelih. Rak kože je daleko najčešći oblik raka čija incidencija raste brže od bilo kojeg drugog.

„Euromelanoma dan“ kampanja za jačanje svjesnosti o raku kože provodit će se u 33 zemlje diljem Europe, uz besplatne preglede kože, promociju na webstranici te distribuciju edukativnih letaka i plakata.

Partneri projekta koji pomažu u provođenju Euromelanoma dana Hrvatska 2017. su Almagea, Avene, A-derma, Belupo, Daylong, Eucerin i La Roche Posay.

Za više informacija o raku kože posjetite www.euromelanoma.org

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo