Novosti

Zašto se neki rađaju bez otisaka prstiju?

Znanstvenici su otkrili mutaciju koja je odgovorna za izuzetno rijetku pojavu adermatoglifije – stanja zbog kojeg se osobe rađaju bez otisaka prstiju.

Jedinstveni za svaku osobu, otisci prstiju uvelike pomažu kriminalistima u rješavanju zločina. Odraz pora na koži prstiju, dlanova te stopalima (dermatoglifi), predstavlja jednostavan način identifikacije. No, postoje rijetki slučajevi osoba koje se zbog genetske mutacije rađaju bez otisaka prstiju.

“Znamo da se otisci prstiju u potpunosti formiraju do 24. tjedna nakon oplodnje i ne mijenjaju se tijekom života. No, faktori u pozadini formacije i uzoraka otisaka za vrijeme razvoja embrija su uglavnom nepoznati”, tvrdi dr. Eli Sprecher, voditelj studije Medicinskog centra Sourasky iz Tel Aviva.

Kako bi bolje razumio pojavu nedostatka otisaka prstiju, njegov je tim proučavao veliku švicarsku obitelj u kojoj članovi nisu imali otiske prstiju te su također imali smanjeni broj žlijezda znojnica. Koristeći sofisticiranu genetsku analizu pogođenih i nepogođenih članova obitelji, stručnjaci su otkrili mutaciju SMARCAD1 gena koja uzrokuje ovu bolest. Točnije, pogođene osobe imale su kraću verziju gena koja je mutirala.

“S obzirom da nenormalni otisci prstiju ponekad mogu nagovijestiti teške poremećaje, naše otkriće također može utjecati na razumijevanje dodatnih bolesti koje ne pogađaju samo kožu”, zaključio je voditelj izraelskog istraživačkog tima.

Nakon što je proučio više postojećih metoda za klasifikaciju otisaka
prstiju i uočio brojne nedostatke, Hrvat Ivan Vučetić uspostavio je
vlastiti sistem za klasifikaciju otisaka prstiju koji je nazvao
ikonofalangometrija.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo