Novosti

Zbog alkohola se loše hranimo

Nakon što su pregledali podatke od oko 15.000 odraslih ispitanika, američki su istraživači zaključili kako povećana konzumacija (bilo koje vrste) alkohola vodi do loših izbora namirnica, povećanog unosa kalorija, a smanjene konzumacije voća, žitarica i mlijeka.

“Puno
alkohola i faktori prehrane su nezavisno povezani s bolestima krvožilnog
sustava, određenim tipovima raka i drugim kroničnim zdravstvenim problemima.
Ovi rezultati postavljaju pitanje mogu li kombinacija zlouporabe alkohola i
loša prehrana zajedno djelovati i dalje povećati zdravstvene rizike”,
upozorio je doktor Kenneth Warren, direktor Nacionalnog instituta zlouporabe
alkohola i alkoholizma, jedne od nekoliko institucija koje su provele ovo
istraživanje.

Stručnjaci
ističu kako pijanstvo čini osobe lijenima, a konzumacija čipsa ili škrobne
hrane poput pomfrita samo će podcrtati učinak alkohola. Preskakivane obroka
zbog druženja u omiljenom kafiću uz nekoliko piva ili čaša vina može
pridonijeti širem struku, te samim time povećati rizik od razvijanja mnogih
zdravstvenih problema povezanih s debljinom – dijabetesa, hipertenzije,
koronarnih bolesti, bolesti žuči, osteoartritisa, te nekoliko vrsti raka.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo