Novosti

Zbog H1N1 u Srbiji izvanredno stanje

Prema najnovijim informacijama, na novosadskom Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i omladine, od posljedica nove gripe preminuo je dvanaestogodišnji pacijent.

“Uslijed teških komplikacija izazvanih ovim virusom i pored najsuvremenijeg intenzivnog medicinskog tretmana, preminuo je 12-godišnji pacijent iz Bačke Palanke”, stoji u priopćenju Pokrajinskog ministarstva za zdravstvo i Radne grupe Izvršnog vijeća Vojvodine za praćenje pandemije nove gripe.

Zbog činjenice da je virus svinjske gripe uzeo u Srbiji već 32 života i povećane registracije oboljelih u šksvinjska gripaolskom uzrastu, situacija je u toj zemlji proglašena alarmantnom. Kazao je to za srbijanski “Press” epidemiolog i predsjednik Radne skupine za pandemiju dr. Predrag Kon koji je za isti list potvrdio kako se zbog straha od pandemije planiraju prijevremeni školski praznici. Dodao je i da nikoga ne treba čuditi ako se već ovoga tjedna na lokalnoj razini zatvore neke škole.

Epidemiolog i član Radne skupine za pandemiju dr. Branislav Tiodorović rekao je kako će se, zbog novih slučajeva obolijevanja od virusa H1N1 među djecom školskog i predškolskog uzrasta Ministarstvu obrazovanja predložiti početak praznika već 21. prosinca, a roditeljima preporučiti da djeca koja mogu, ostanu kod kuće.

Radna skupina za pandemiju razmišlja i o proglašenju izvanredne epidemiološke situacije u zemlji, čime bi se automatski zatvorile škole i javne ustanove. Najteža je situacija na jugu Srbije, zaključili su liječnici, gdje pacijenti obolijevaju i umiru jer teško stižu do Domova zdravlja. Član Radne skupine za pandemiju dr. Vladimir Petrović kazao je kako je situacija proglašena izvanrednom zbog devet registriranih smrtnih slučajeva od 1. do 7. prosinca, zbog 21 osobe koja se nalazi priključena na respirator i zbog toga što je epidemija prijavljena na području Srbije na kojem živi više od 50 posto stanovništva.

I. G.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo