Zijevamo jer smo empatični

umor, zijevanje, budjenje,

Nikome nije pošlo za rukom u potpunosti objasniti zašto je zijevanje zarazno, no talijanski su stručnjaci došli korak bliže otkrivanju ove misterije.Zaključili su kako je u pozadini njega emocionalna bliskost s drugom osobom. Prema njima, zijevanje je najzaraznije između članova obitelji, a najmanje zarazno između stranaca.

Pratili su gotovo 110 osoba u njihovim svakodnevnim aktivnostima i bilježili slučajeve zaraznog zijevanja. Ustanovili su kako je ono najčešće između izravno povezanih članova obitelji, nešto manje često između prijatelja, a najrjeđe između poznanika i stranaca.

Kada je u pitanju vremenski razmak između dva zijeva, on je bio najduži kod poznanika i stranaca, što sugerira kako su empatija i obiteljska bliskost bitne stavke. 

"Važnost društvene povezanosti u oblikovanju zaraze zijevanja demonstrira kako empatija igra vodeću ulogu u stvaranju zaraznog zijevanja", zaključili su talijanski stručnjaci. 

Kada vidimo neku osobu kako zijeva, može se aktivirati područje u mozgu povezano s motoričkom imitacijom, empatijom i društvenim ponašanjem, a ta se područja mogu prekomjerno stimulirati ako je osoba koju vidimo da zijeva nama bliska.

K.H.

 Prati nas na Viber Public Chatu!