Znanstvenici izumili prvu mušku kontracepcijsku pilulu

Tableta, muskarac

Iako su do sada svi pokušaji razvijanja muške pilule zakazali, dobre vijesti stižu iz Izraela. Tamošnji su znanstvenici konačno stvorili oralnu tabletu koja deaktivira spermije prije nego što dođu do maternice.

Da stvar bude bolja, spomenutu mušku verziju pilule treba uzeti jednom u tri mjeseca. Revolucionarna bi tableta mogla biti dostupna za malo manje od tri godine.

Za razliku od kontracepcijskih injekcija namijenjenih muškarcima, najnoviji oblik muške pilule u zaustavljanju trudnoće ne koristi kombinaciju muškog spolnog hormona testosterona i ženskog hormona progesterona.

Znanstvenik koji se krije iza otkrića muške pilule je razvio tabletu koja uklanja vitalni protein u spermi, a koji je neophodan za začeće.

"Iako sperma može doći do maternice, ona nije u mogućnosti oploditi jaje. Koristeći ovaj pristup, vjerujem da imamo pilulu koja je 100 posto učinkovita u zaustavljanju trudnoće. Ona, ne samo da je dugotrajna, već ima i druge dobrobiti. Nema nuspojava kao što je to kod žena – korisnica kontracepcijskih pilula", izjavio je profesor Haim Breitbart sa izraelskog Sveučilišta Bar-Ilan.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!