Novosti

Znate li koliko šećera pojedete i popijete?

Gorka je istina da jedemo nevjerojatne količine skrivenog šećera, kaže australski redatelj Damon Gameau čiji dokumentarac “That Sugar Film” podiže prašinu širom svijeta.

U filmu Damon Gameau provodi “šećerni eksperiment” na vlastitom tijelu, otkrivajući koliko su zapravo zašećereni proizvodi koji se često reklamiraju kao “zdravi”.

Slatko je sveprisutno

Mnogi ne shvaćaju da šećer prožima našu prehranu. Nalazi se u otprilike 75 posto namirnica.

Gameau koji u svom eksperimentu nije konzumirao općepoznate izvore šećera poput slatkiša i gaziranih napitaka. U razdoblju od dva mjeseca uzimao je navodno zdraviju hranu i napitke koji se uobičajeno nude u prodavaonicama. Na primjer, jogurt i majonezu s manjim udjelom masti, žitne pahuljice, voćne sokove, ledene čajeve… te drugu hranu koju ne doživljavamo kao “šećernu”, poput kečapa i umaka za tjesteninu.

Masna jetra

“Nakon 12 dana udebljao sam se dva i pol kilograma, a nakon 18 dana imao sam simptome masne jetre. Do kraja eksperimenta udebljao sam se 8 kilograma, a u predjelu trbuha dobio sam 4 centimetra masnog sloja. Pritom sam uzimao jednaku količinu kalorija i slijedio isti raspored vježbanja kao prije eksperimenta, samo sam promijenio sastav prehrane.”, objasnio je Gameau.

Skriveni šećer

“Nazivi često zbunjuju potrošače. Ako na prehrambenom proizvodu piše da je zdrav, to nije dovoljno jamstvo. Svojim filmom ne želim demonizirati šećer nego omogućiti bolje razumijevanje zamki skrivenog šećera. Primjerice, ako znamo da je jedna čajna žličica jednaka 4 grama šećera, a na soku kojeg ste kupili svom djetetu navedeno je da sadrži 20 g šećera, to znači 5 čajnih žličica. Da li biste toliko šećera stavili djetetu u čašu soka ili šalicu čaja? Najvažnija je poruka mog filma da, kad god možete, konzumirate cjelovitu i prirodnu hranu i napitke umjesto industrijski prerađenih” kaže Davon Gameau.

Pročitajte što jesti ako imate masnu jetru.

Ordinacija.hr

Foto: Facebook/ThatSugarFilm

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo