Novosti

Znate li koliko zaraženih COVIDOM-19 se dovodi u vezu s korištenjem javnog prijevoza? Brojka će vas šokirati

goran stanzl pixsell

Europski tjedan mobilnosti pod ovogodišnjim sloganom Krećimo se održivo!

“Ostanimo zdravi!“ obilježava 20. godišnjicu u razdoblju od 16. do 22. rujna. Ljudi su pozvani da održavaju svoju tjelesnu i mentalnu formu tako da istražuju ljepote svog grada, regije ili države te da se brinu o okolišu i zdravlju drugih dok biraju načine svog prijevoza.

U skladu s ovogodišnjom temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ četiri ključna pitanja su mentalno i tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19.

Brojne studije ukazuju na to kako aktivna mobilnost smanjuje depresiju, tjeskobu i druge probleme u vezi s mentalnim zdravljem, a poziva se i na veću usmjerenost na odnos između mentalnog zdravlja i gradske mobilnosti. Pokazalo se kako kraća putovanja poboljšavaju dobrobit jer omogućavaju osobama mobilnost u gradu i obavljanje svakodnevnih obaveza i socijalizaciju. Svakodnevno putovanje na posao koje traje između 60 i 90 minuta ima najnegativniji učinak na mentalno zdravlje.

Druga prioritetna tema je tjelesno zdravlje, koje uključuje utjecaj onečišćenja zraka i buke, kao i koristi od aktivne mobilnosti. Aktivna mobilnost primijenjena na osobna vozila može imati dva pozitivna učinka: može povećati tjelesno zdravlje i smanjiti emisije iz ispušnih cijevi. Osim bicikala, novi trend alternativnog prijevoza čine električni bicikli i električni romobili u središtima gradova diljem Europe – što je poznato kao mikromobilno rješenje.

Ne možete nikako napraviti preporučenih 10.000 koraka u danu? Nema veze, postoji nešto što možete

Pitanje sigurnosti usmjereno je na najnovija dostignuća u pogledu sigurnosti prijevoza, uključenosti osoba smanjene pokretljivosti i opsežne mjere sigurnosti na cestama u gradskom okruženju kojima se suzbijaju prometne nesreće i smrtnost.

Diljem Europe i svijeta COVID-19 donio je promjene u korištenju prijevoza – pozitivne promjene u smanjenju emisije štetnih plinova i smanjenju prometnih nesreća, ali i smanjeno korištenje javnog prijevoza koje bitno utječe na kvalitetu života. Samo 0.2% do 1.2% slučaja zaraze COVIDOM-19 se može dovesti u vezu s korištenjem javnog prijevoza pa strah od zaraza ne bi trebao biti prepreka.

I vi možete sudjelovati u Europskom tjednu mobilnosti! Pridružite se izazovu na društvenim mrežama Virtualne ordinacije i svakodnevnim malim promjenama unaprijedite zdravlje. Koliko je kretanje važno za vašu dobrobit, objašnjava vam dr. Nikola iz Virtualne ordinacije.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo