Zdrava zona

A što ako vam kažemo da možete ugasiti okidače stresa? 

Sve na svijetu ima svoju suprotnost pa tako i okidači stresa. Ako nas nešto u trenutku može izbaciti iz takta, onda mora postojati i nešto što nas u trenutku može smiriti. Prema toj filozofiji nasuprot triggera (okidača stresa) suprotstavili su se glimmeri (odsjaji, svjetlucanja).  

Glimmeri našu pažnju usmjeravaju na nešto lijepo, na radost, smirenost i ugodne, pozitivne osjećaje koji nam popravljaju raspoloženje.  

Izraz povezan s mentalnim zdravljem, koji je preplavio TikTok, skovala je klinička socijalna radnica Deb Dana čiji je rad usmjeren na kompleksnu traumu. Objave su umirujuće i lijepe ali rade li išta osim što izgledaju ili zvuče lijepo? 

Odsjaji su ti mali trenuci sigurnosti, povezanosti, regulacije. Sićušni trenuci radosti koji nas čuvaju od toga da ostanemo zaglavljeni u ovom izazovnom svijetu u kojem se nalazimo, ili od naše vlastite traume. Oni nam pomažu u izgradnji sposobnosti da upravljamo stresom na drugačiji način, rekla je Dana za HuffPost. 

Drugim riječima, svjetlucanja su tu da uravnotežite stres, ali ne treba ga miješati s otrovnom pozitivnošću. Dana je naglasila da poanta svjetlucanja nije da priguše teške dane, već da ih učini podnošljivijima. 

Odsjaji su podsjetnik da je naš živčani sustav tako nevjerojatno sposoban zadržati i izdržati svu traumu … uz male trenutke radosti, sigurnosti i povezanosti, kaže Dana. 

Odsjaji su jedinstveni za svakog od nas 

Ono što je za nekog glimmer, za drugoga može biti trigger. Jednostavno, naši živčani sustavi drugačije doživljavaju iste trenutke, objašnjava Dana.  

S njom se slaže i psihologinja Justine Grosso

Svatko treba pronaći ono što ga umiruje. Za nekog će to biti stvarno prekrasan cvijet, šetnja prirodom, cvrkut ptica… Drugoga će razveseliti neko novo i stvarno cool umjetničko djelo, kava na mirnom trijemu ili kupanje u obližnjem jezeru. Treći će primijetiti ako im se netko nasmiješi dok hodaju gradom… Ako vidite nešto što vam krade pažnju, tjera vas da zastanete i ulijeva vam osjećaj smirenosti ili povezanosti, vjerojatno gledate u svoj glimmer, ukazuje Grosso. 

Foto: Shutterstock

Odsjaji su kontrolori stresa 

Kada smo na emocionalnoj nizbrdici, često otupimo. Svjetlucanja su stvarno lijep način da se ponovno povežemo s osjećajem sigurnosti u našim tijelima. To posebno vrijedi za osobe s poviješću traume, depresije ili tjeskobe, kojima se teže osjećati sigurno, kaže Grosso. 

Svi imamo izazovne trenutke. Svi mi. Pronalaženje svjetlucavih tračaka… ne samo da je lijepa vještina koja nas trenutno podsjeća da se možemo ponovno povezati s osjećajem smirenosti, sigurnosti i utemeljenosti, nego ako nam to s vremenom postane redovita praksa, zapravo poveća našu sposobnost kontrole stresa, dodaje Grosso. 

Napadaji panike mogu izgledati kao srčani udar – znate li ih prepoznati?

Fotografije također mogu biti moćni odsjaji. Rijetko što donosi tako brzo osmijeh na lice kao podsjetnik na drage ljude i sretne trenutke. 

Ako sve svedemo na osnovno iskustvo osjećaja, gledanja, proživljavanja, uvažavanja i dijeljenja svjetlucanja, zanimljivo je razmisliti kuda bi nas to moglo odvesti, poručuje Dana. 

Mislim da kao i svaka vježba, i ovo zahtijeva ponavljanje… Samo budite nježni prema sebi. Ako ne pronađete odmah svoje trenutke svjetlucanja, uvijek možete krenuti ispočetka, kaže Grosso. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo