Zdrava zona

Ne propustite napraviti ovaj pregled, vašem djetetu sportašu može spasiti život

Srčani pregledi prije uključivanja djece u sport mogu otkriti skrivene nedostatke i spriječiti potencijalno smrtonosni događaj, kaže šef kardiologije u Dječjoj bolnici Los Angeles. 

Činjenica da je iznenadni srčani zastoj vodeći uzrok smrti kod mladih sportaša čini se nelogičnom, te nameće očito pitanje: Zašto su najmlađi, najspremniji i najjači među nama ranjivi na srčani događaj opasan po život? 

To je poanta. To može biti nešto s čime ste rođeni, a da niste primijetili, ili nešto što ste nedavno stekli u svom osobnom medicinskom iskustvu, kaže kardiolog dječje bolnice Los Angeles Paul Kantor. 

Dr. Kantor, šef kardiologije i ko-ravnatelj bolničkog Instituta za srce, jednog od vodećih pedijatrijskih srčanih centara u Americi, kaže da mladi sportaš može doživjeti srčani zastoj zbog srčanog oboljenja koje ostaje skriveno i uspavano sve do teškog napora koji pokreće sportska aktivnost.  

Nekoliko je genetskih srčanih mana koje mogu izazvati srčani zastoj, uključujući najčešću, hipertrofičnu kardiomiopatiju, prekomjerno zadebljanje srčanog mišića i anomalno podrijetlo koronarnih arterija, slabost u strukturi arterija koja ometa protok krvi u srca tijekom vježbanja. Primjer stečene abnormalnosti je miokarditis, upala srca koja se može razviti iz virusne bolesti. 

Malo od ovih mogućih uzroka nužno će uzrokovati simptome tijekom redovitih, svakodnevnih aktivnosti, ali mogu se pojaviti tijekom ekstremnih sportskih aktivnosti, gdje je srce pod velikim stresom. Govorimo o abnormalnostima koje su vrlo suptilne, ali mogu pod određenim okolnostima rezultirati nepravilnim ritmom otkucaja srca ili iznenadnom abnormalnošću rada srca., kaže dr. Kantor. 

Stoga je za mlade sportaše iznimno važno da prije odabira bilo kojeg natjecateljskog sporta naprave medicinski pregled. 

U idealnom slučaju, procjena bi trebala uključivati sveobuhvatnu osobnu anamnezu, fizički pregled i elektrokardiogram (EKG), test kojim se provjerava abnormalni srčani ritam. Ako postoji bilo kakav znak abnormalnosti, pedijatar može uputiti pacijenta specijalistu za srce na dodatne pretrage, a tada kardiolog može zatražiti ehokardiogram kako bi dobio bolji prikaz srca i koronarnih arterija ili test opterećenja za mjerenje koliko dobro srce radi kada je pod stresom, kaže dr. Kantor. 

Rizik od iznenadnog srčanog zastoja među mladim sportašima izuzetno je nizak, oko 1 od 50 000 godišnje.  

Pokušavamo naglasiti potrebu za probirom u natjecateljskim sportovima kako bi se pojedinačni rizik, koliko god vjerojatno bio nizak, mogao svesti na najmanju moguću mjeru, kaže on. 

Shutterstock 6269206

Točnost procjene 

Tu je, međutim, neizbježan problem. Dr. Kantor ocjenjuje sposobnost probirne procjene s EKG-om za prepoznavanje abnormalnosti srca na oko 80% do 90%. To ostavlja značajan dio srčanih poremećaja neotkrivenim, u kombinaciji s nalazima koji će se nakon daljnjeg testiranja pokazati lažno pozitivnima. “Nije strašno, ali nije ni blizu 100% točno, dodaje dr. Kantor. 

Ehokardiogrami su osjetljiviji, dosežu 99% točnosti u otkrivanju strukturnih problema unutar srca. Ali dostupnost i cijena mogu biti prepreke njihovoj širokoj upotrebi – čak i ako se te prepreke uklone, stopa otkrivanja nikada neće biti savršena. 

To još uvijek ne bi bilo 100% jer se neke abnormalnosti srčanog ritma koje se mogu pojaviti tijekom sportskih aktivnosti ne mogu isključiti na primarnom pregledu. Stoga nikada nećemo moći potpuno isključiti mogućnost akutnog srčanog događaja na sportskom terenu. 

shutterstock

Balansiranje rizika i nagrade 

Međutim, bilo koja mjera prevencije je vrijedna truda, stoga dr. Kantor savjetuje probir srca prije sudjelovanja u natjecateljskim sportovima u dobi od 12 i više godina. 

Isključuju li srčani problem djecu od bavljenja natjecateljskim sportom? 

Prije je dijagnoza srčane abnormalnosti kao što je hipertrofična kardiomiopatija često zahtijevala zabranu bavljenja sportom. Međutim, trenutni medicinski odgovor sada važe stvarne rizike za pojedinog pacijenta u odnosu na mnoge dobrobiti sudjelovanja, ulažući sve napore kako bi se izbjeglo udaljavanje djece od bavljenja sportom, kaže dr. Kantor. 

Dobre vijesti za sve koji ne vole vježbati: Pet porcija voća i povrća dnevno dobro je za srce kao 4000 koraka

Naše razumijevanje ovog problema razvija se prilično brzo i danas je vjerojatnije da ćemo imati nadzirano sudjelovanje ili sudjelovanje na razini koja se smatra sigurnijom za takvu djecu, jer se općenito protivimo potpunom isključivanju djece iz sporta.

Cilj je odrediti sigurnu sredinu koja priznaje razinu rizika, ali dovoljno malu da omogući mladom sportašu da ostane na terenu. To znači da se moramo uključiti u proces procjene rizika i zajedničko donošenje odluka s obitelji o tome što je prihvatljiv rizik, a što prihvatljiva sportska aktivnost, zaključuje dr. Kantor. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo