Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako redovita konzumacija avokada donosi organizmu brojne zdravstvene prednosti.
Ova slasna voćka povećava razinu dobrog kolesterola te snižava rizik od metaboličkog sindroma. Riječ je zajedničkom nazivu za grupu rizičnih faktora koji, kad se pojave istovremeno, povećavaju rizik od koronarne arterijske bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.
Za
 razliku od ostalog voća, avokado jedini sadrži mononezasićene masnoće koje su
 korisne za srce, s obzirom da podižu razinu dobrog kolesterola u krvi
 (HDL-a).
Avokado također sadrži velike
 količine kalija koji pomaže sniziti krvni tlak, a prema američkom Nacionalnom
 institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontroliranja visokog
 tlaka je konzumirati dovoljno kalija. Samo polovica avokada sadrži 487
 miligrama kalija, što je više nego jedna banana.
Dobrobiti
 konzumacije uključuju i druge nutrijente kojima je ovo voće bogato: prote:
 proteine, vitamine A, B, C, D, E i K, vlakna i mnoge fitonutrijente koji
 omogućuju zdravlje organizma. Jedan od njih je i beta-karoten koji pomaže
 regeneraciji kože i hrani kosu. Lutein je nutrijent koji je bitan za zdravlje
 očiju, a smanjuje rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzročnik
 sljepoće osoba starijih od 60 godina.
Osim
 što je bogat nutrijentima, avokado je saveznik u borbi protiv suvišnih
 kilograma. Bez obzira u kojem ga obliku konzumirate, on doprinosi osjećaju
 sitosti i može pomoći držati glad pod kontrolom.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nutrition Journal.
K. R.




