Kako bi ojačali imunitet i zaštitili se od neugodnosti, potrebno je u organizam unjeti dovoljno hranjivih tvari koje će ga štititi
Antioksidansi direktno osnažuju učinak imunološkog sustava. Povećajte unos vitamina C, vitamina A, beta karotena, cinka, vitamina E i selena.
Kako stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdrstvo, važno je pripaziti što jedete jer uslijed dosade, tjeskobe i stresa, često donosimo lošije prehrambene izbore zbog kojih postajemo podložnijima zarazi i teže se oporavljamo od bolesti. Dugotrajan boravak u kući vrijeme je u kojem, u nedostatku sadržaja, češće posežemo za hranom, a nerijetko i pretjeramo u količini soli, šećera i masnoća.
Čak 80 posto imunoloških stanica nalazi se u crijevima te je briga o zdravoj crijevnoj mikroflori izuzetno važna za imunitet. Dobre bakterije osigurat ćemo unosom kiselog zelja i repe kao i fermentiranih mliječnih proizvoda proizvode poput kefira, acidofilnog mlijeka i jogurta.
Ove je namirnice potrebno ukljućiti u prehranu radi zaštite imuniteta
Luk i češnjak
Luk, češnjak, poriluk, i vlasac, ne samo da su specifičnog okusa, već i potiču imunološki sustav. Ovakve namirnice obiluju vitaminom C, kalijem, kromom i selenom.
Koliko je sigurno sada odlaziti u trgovine po namirnice? Ovo su nužne mjere opreza
Narančaste namirnice
Mrkva, bundeva, slatki krumpir i naranča su izvrstan izvor vitamina C koji čini čuda za imunitet. Ovo povrće sadrži beta karoten, snažni antioksidans koji održava imunološki sustav jakim i zdravim.
Brusnice
Brusnice su ne samo zdrave, nego i iznimno ukusne. Smanjuju rizik od nekih infekcija, obiluju vitaminom C i popravljaju razinu dobrog kolesterola. Također su odlična hrana za osobe koje imaju manjak željeza u krvi.
Zeleni čaj
Svako jutro započnite zelenim čajem ili popijte koju šalicu poslije većeg obroka. Naime, zeleni čaj krcat je polifenolima i flavonoidima koji pomažu u borbi protiv bolesti. Ovi antioksidansi poništavaju slobodne radikale koji uzrokuju stanično oštećenje te na taj način omogućuju upale, tj. bolest.
Mama ili netko blizak vam radi na blagajni? Na ovih 10 mjera treba obratiti pažnju
Crvena paprika
Sadrži mnoge ljekovite, hranjive i općenito za organizam korisne sastojke, a to su: beta-karoten, Vitamini A, B1, B2, B6, E, i C, željezo, glukozu, eterična ulja, kalij, natrij, ugljikohidrate, folnu kiselinu, fosfor, fruktozu i druge.
Đumbir
Osim upečatljivog mirisa kojim oplemenjuje hranu, đumbir je lijek za probavne probleme, mučninu te pomaže u liječenju simptoma prehlade i gripe.
Cimet
Cimet je jedan od najstarijih začina, a tradicionalno se smatra dobrim za iskašljavanje. Koristi se smanjenje sluzi u plućima te isušuje curenje nosa.
Kratki podsjetnik
Vitamini E i cink su iznimno važni suradnici zdravog imuniteta, a pronaći ih možete:
Vitamine E se nalazi;
- u ulju pšeničnih klica
- bademima
- sjemenkama suncokreta
- maslacu od kikirikija
- lješnjacima
Cink možete pronaći u:
- pečenom grahu
- indijskom orahu
- grožđicama
- slanutku
A što savjetuju naši nutricionisti čitajte u novom broju magazina Ordinacija.hr u subotu, 28. ožujka u prodaji uz Večernji list!
A. A.
Foto: SHutterstock