Ljekovita moć aronije poznata je još iz vremena Indijanaca, koji su od njenih bobica kuhali čaj. Danas, najnovija istraživanja pokazuju da ova biljka predstavlja važan izvor hranjivih tvari koje povoljno djeluju na zdravlje.
Naime, stručnjaci potvrđuju da sitne bobice sadrže neuobičajeno visoku
razinu antocijanina, snažnih antioksidansa. Ove
prirodne fitokemikalije mogu
zaštititi tijelo od izloženosti zagađivanju i slobodnim radikalima.
Štoviše, čini se da antocijanini iz aronije skrivaju moćna anti-upalna
svojstva koja poboljšavaju šećer u krvi i funkciju inzulina, te
zaustavljaju
prekomjerno debljanje.
Istraživači su za potrebe
studije izveli istraživanje na 18 štakora, dajući im ili čistu pitku
vodu, ili vodu
s visokom razinom ekstrakta aronije. Nakon šest tjedana,
dvije skupine laboratorijskih štakora su uspoređene, kako bi se
provjerile
promjene u tjelesnoj težini, salu, regulaciji glukoze u krvi i
molekularnim
markerima za upale.
Rezultati su jasno pokazali:
štakori koji su pili vodu obogaćenu ekstraktom aronije imali su manju
težinu,
manju količinu tjelesne masti, nižu razinu kolesterola, lipoproteina niske gustoće, glukoze u krvi i smanjenu
razinu
triglicerida u plazmi, u odnosu
na životinjice koje su pile čistu vodu.
Istraživači se nadaju da će daljnja istraživanja ekstrakta biljke dovesti do
prirodnih terapija koje bi mogle pružiti potporu kontroli tjelesne
težine i
smanjenju rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Dobra je vijest da bobice
aronije također mogu smanjiti kronične upale, pa čak i sniziti
rizik od raka.
K. Ramić