Ako su jagode voće koje obožavate i koje jedete na sto različitih načina onda svakako pročitajte zašto je dobro jesti jagode što češće!
1. Lijek za sve
Jagode su bogate kalcijem, magnezijem i vitaminom C. Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Posjeduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje.
10 brzih ideja za posluživanje jagoda
2. Ubrzavaju metabolizam
Bogate su protuupalnim i protukancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Pomažu ubrzati metabolizam i ukrotiti apetit, a istovrmeno jagode mogu biti od velike pomoći i za vaše srce.
Torta od jagoda bez glutena – poslastica po vašem ukusu
3. Štite od UV zračenja
Rezultati jednog istraživanja pokazali su kako ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećavajući njenu otpornost i smanjujući oštećenje DNK.
Do ovakvog su zaključka došli talijanski i španjolski znanstvenici koji se kulturama stanica ljudske kože (fibroblasti) dodali ekstrakt jagode u različitim koncentracijama (0,05; 0,25 i 0,5 mg/ml). Kulture stanica kože su tada izložene ultraljubičastom zračenju koje se može usporediti s 90-minutnim boravkom na podnevnom suncu francuske rivijere.
Rezultati su objavljeni u Journal of Agricultural Food Chemistry.
4. Nisu kalorične
Vjerovali ili ne, danas se uzgaja 600 raznih sorti jagoda. Jagode se ubrajaju u voće s najbogatijim sadržajem nutritivnih sastojaka. Jagode ne sadrže puno kalorija, a olakšavaju mršavljenje, štite nas od bolesti srca, snizuju kolesterol, poboljšavaju pamćenje… Prilično jake stvari za tako malene bobice, zar ne?
5. Pomažu u prevenciji makularne degeneracije
Jagode dokazano pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka sljepoće starijih osoba. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 posto. Znanstvenici vjeruju kako se dobrobiti mogu pripirati elaginskoj kiselini, antioksidansu iz jagoda.
3 recepta s jagodama koje morate isprobati odmah!
6. Snizuju kolesterol
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Journal još je jednom potvrdilo snagu jagoda u snižavanju kolesterola.
Sudionice istraživanja koje su pokazivale minimalno tri simptoma metaboličkog sindroma svakodnevno su pile napitak obogaćen s 25 grama dehidriranih jagoda u prahu.
Dobra je vijest da je za četiri tjedna, razina njihovog kolesterola (pogotovo lošeg) pala je prosječnu.
7. Birajte svježe jagode
Važno je naglasiti da samo svježe i smrznute jagode sadrže pregršt korisnih sastojaka koji doprinose zdravlju. Naime, prerađeno voće gubi većinu – ako ne i sve nutritivne vrijednosti.
Napravite ukusan talijanski kolač s jagodama
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock