Napravite ukusan talijanski kolač s jagodama

Shutterstock 419995087

Kolač je odličan izbor uz jutarnju kavu ili čaj.

Jagode su bogate kalcijemmagnezijem i vitaminom C. Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Posjeduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprječavanje glavobolje.

Sastojci:

1. Kolač:

  • 1 ½ šalice brašna od cjelovitih žitarica
  • ¼ šalice šećera
  • 2 žlice maslaca, ohlađenog u sitne komade
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ čajnu žličicu sode za pečenje
  • ¼ čajne žličice soli
  • 2/3 šalice mlaćenice
  • 1 čajna žličica ulja
  • ½ čajnu žličicu ekstrakta vanilije
  • 2 žličice mlijeka s niskim udjelom masti

2. Nadjev:

  • 1 posuda jagode, izrezati na ¼ kriške
  • 1 žlica šećera
  • 1 šalica jogurta od vanilije s niskim udjelom masti

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. U veliku zdjelu kombinirajte brašno, 1/4 šalice šećera, maslac, prašak za pecivo, soda za pečenje i sol. Pomiješajte prstima kako biste stvorili mrvice. U maloj zdjeli pomiješajte 1/2 šalicu mlaćenice, ulja i vanilije.
  2. Napravite rupu u središtu smjese brašna i dodajte smjesu mlaćenice. S vilicom, promiješajte dok ne sjedinite, dodavajući dodatnu mlaćenicu ako je potrebno za oblikovanje ljepljivog tijesta. Stavite tijesto na ravnu površinu i posipajte malo brašna. Prstima lagano pržite tijesto kako biste napravili okrugli oblik. Oštrim nožem narežite na 8 komad.
  3. Stavite na pripremljenu ploču za pečenje, ostavljajući prostor između komada. Preostalih 1 1/2 čajne žličice šećera. Pecite 10 do 12 minuta, ili dok ne poprimi zlatnu boju.
  4. Za punjenje: U srednjoj zdjeli pomiješajte jagode sa šećerom. S pozadinom drvene žlice usitnite nekoliko jagoda. Pomiješajte i pustite odstoji 5 minuta. Prelijte komade tijesta punjenjem od jagoda.

Napravite domaći ledeni čaj!

M.S.

Foto: Shutterstock 

 Prati nas na Viber Public Chatu!