Osim što pomažu kod žgaravice, probavnih smetnji, reguliraju šećer u krvi i pomažu otrijezniti glavu ujutro nakon lude noći, omiljene banane čuvaju naše tijelo od nakupina plaka u arterijama.
Kineski stručnjaci sa Sveučilišta Yanbianistražili
su neposredni utjecaj konzumacije banane na organizam. Nakon što je 20 zdravih
ispitanika pojelo samo jednu bananu, razina lošeg kolesterola LDL-a se
smanjila! Glavni uzročnik ateroskleroze (nakupljanja plaka u krvnim žilama
koje onemogućuju pravilnu cirkulaciju krvi) i srčanih bolesti je upravo ova
vrsta kolesterola.
Nakon što su ispitali razne sastojke banana,
uključujući škrob, tanine i vitamine, znanstvenici su ustanovili kako je vlakno
bilo odgovorno za pozitivne učinke ovog voća na kolesterol.
Paralelno s ovim istraživanjem, stigle su vijesti
španjolskih istraživača koji su se koncentrirali na sastojke banane
fruktooligosaharide, koje prirodno nalazimo u ovom voću i drugim biljkama.
Fruktooligosaharidi ne sadrže kalorije i djeluju kao vlakna u snižavanju
kolesterola. Istraživači su također istaknuli kako snizuju rizik zatvora.
Banane sadrže puno kalija i malo natrija. Natrij je potreban našem tijelu,
ali većina ljudi ga konzumira u prevelikoj mjeri. Natrijev klorid je zapravo
sol, koja je sastavni dio svakog kućanstva i jelovnika, no, previše soli u
organizmu vodi povišenom krvnom tlaku, te dolazi do bolesti krvožilnog sustava.
LDL kolesterol bi se trebao kretati do brojke 110, a HDL (koristan
kolesterol) bi trebao biti viši od 35. Liječnici preporučuju neka vam zbroj oba
kolesterola bude ispod 200.
K. Horvat