Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 slatkih tajni banana

Možete ih jesti sirove, u kolačima, salatama, ili od njih raditi složenija jela… Na koji god način upotrijebili banane, jedno je sigurno!

Ovo slatko voće neće prijati samo vašem teku, već je odlično i za zdravlje!

1. Banane su dobre za srce

Banane su jedan od najboljih prirodnih izvora kalija, koji pomaže održati pravilnu razinu tlaka i normalan rad srca. Jedna banana sadrži oko 460 mg kalija i samo 1 mg štetnog natrija. Zato su savršena namirnica za borbu protiv visokog krvnog tlaka, arterioskleroze i kardiovaskularnih bolesti. I to nije sve! Banane obiluju vlaknima pa su zato odlične za smanjenje razine kolesterola te stresa.

2. Banane pomažu kod žgaravice

Banane nisu samo dobra hrana za osobe koji imaju čireve, već kod takvih pacijenata mogu spriječiti ponavljajuće žgaravice. Protiv žgaravice banane djeluju dvojako: prvo, stimuliraju želudac na proizvodnju sluzi koja štiti osjetljivo tkivo od kiselina. I drugo, banane sadrže inhibitore koji se bore protiv želučanih bakterija (koje vode nastanku čireva). Zato je nakon svakog obroka dobro pojesti jednu bananu i popiti čašu mlijeka.

Banane možete pripremiti na niz načina

3. Obrok koji pomaže kod probavnih smetnji

Banane su voće koje je jednako učinkovito i kod zatvora i kod proljeva. Banane pomažu organizmu da se opskrbi dovoljnim dozama kalija, čija se razina u tijelu smanjuje nakon proljeva. Banane također obiluje pektinom, te pomažu kod zatvora, a ujedno ne izazivaju alergijske reakcije koje su moguće kod primjene određenih laksativa.

4. Doza vitamina B6

Banane su važan dodatak vegetarijanskom načinu prehrane. Meso je jedan od najvažniji izvora vitamina B, i često ga manjka u osoba koje se hrane alternativnim načinima prehrane. Vitamin B6 je ključan za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji su odgovorni za dobro raspoloženje i pravilan metabolizam. Samo jedna banana sadrži oko 35 posto preporučene dnevne doze vitamina B6.

5. “Slatkiš” koji regulira razinu šećera

Slatke banane savršen su desert za osobe koje bojuju od dijabetesa i drugih poteškoća vezanih uz razinu šećera u krvi. Dijabetičarima je većina slatkiša “zabranjeno voće” jer povećavaju šećera u krvi.Zato su tu slatke banane. Možete ih jesti “sirove” ili ih izgnječiti i zamrznuti kako biste dobili svojevrsnu alternativu sladoledu.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo