Riječ je o starom, tradicionalnom kolaču kojeg često pripremam za proslave, rođendane ili božićno-novogodišnje blagdane. Ovaj put ga radim na ideju moje Marine, kolegice s kojom radim… jer je ona ta koja me podsjetila na ovaj fini kolač…
Sastojci za biskvit
5 jaja
85 g šećera
55 g brašna (namjenskog, za biskvitna tijesta)
20g kakakaa
1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu
5 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 g maslaca
100 g mljevenih oraha, badema ili lješnjaka
150 g čokolade
2-3 žlice ruma
Za nadijevanje
4 banane
1 limun (sok)
Priprema
1. Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom te lagano umiješajte.
2. Smjesu izlijte u lim od pećnice, obložen papirom za pečenje te pecite u zagrijanoj pećnici na 170° C, 12 minuta.
3. Pečeni biskvit brzo zarolajte sa papirom za pečenje i ostavite hladiti.
4. Za to vrijeme skuhajte kremu: jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte i kuhajte na pari uz stalno miješanje. Na kraju dodajte na kocke natrganu čokoladu i miješajte dok se sva čokolada ne otopi. Ohladite.
5. U ohlađenu kremu dodajte omekšali izrađeni maslac, dobro promiješajte i umiješajte orahe i rum.
6. Banane ogulite i poprskajte sa svih strana limunovim sokom, biskvit odrolajte, skinite papir za pečenje i namažite s većim dijelom pripremljene kreme. Uz donji rub biskvita poslažite dva reda banana. Biskvit zarolajte i izvana premažite ostatkom kreme.
7. Dobro ohladite (najbolje preko noći), poslužite ukrašeno čokoladnim kovrčama.
Nada Duhović
Just good food