Kesten u današnje vrijeme predstavlja tradicionalni sastojak jesenskih poslastica. Iako se nekoć smatrao “kruhom siromašnih” njegova je upotreba danas pala u drugi plan.
Prženi kesteni iznimno su popularni tijekom jesensko-zimske sezone. Oni se
od ostalih orašastih plodova razlikuju po maloj količini masti i visokom udjelu
škroba. Po strukturi su vrlo mrvljivi, slatki i blagog okusa. U većini se
slučajeva jedu kuhani, prženi ili
kao dodatak juhama i jelima.
Nutritivna vrijednost – 100 grama
- Vitamin B: Tiamin 22 mg
- Riboflavin: 22 mg
- Niacin: 6 mg
- Kalcij: 27mg
- Željezo: 3.8 mg
- Fosfor: 373 mg
- Masnoća: 4.1 mg
- Protein: 2.9 mg
- Kalorije: 377
Zdravstvena korist
Ljekovita svojstva kestenja će pogodovati umornim i bezvoljnim osobama. Preporuča se i onima žele ojačati muskulaturu, rekonvalescentima i anemičnim osobama, sportašima, pa čak i onima koje muči zatvor. Dobar je za liječenje respiratornih problema, poput kašlja.
Kesten može pomoći u oporavku mikroskopskih rupica u krvnim žilama i kapilarama. Zahvaljujući ovoj namirnici, vaše će žile biti elastične što će spriječiti oticanje i oštećenje.
K. Ramić