Kikiriki je povrće koje pripada porodici mahunarki. Potječe iz Južne Amerike, Meksika i Srednje Amerike.
Kikiriki predstavlja iznimno bogat izvor vitamina E, folne kiseline niacina, mangana i proteina. Spomenute hranjive tvari su blagotvorne za nesmetano funkcioniranje organizma.
Ova mahunarka je također bogata resveratrolom, antioksidanskom koji se nalazi u grožđu, a doprinosi smanjivanju rizika za bolesti srca.
Kikiriki je iznimno koristan za snižavanje lošeg kolesterola (LDL) u organizmu jer je obiluje mononezasićenim masnim kiselinama poznatima kao “dobre masti”.
Kikiriki također sadrži vlakna, iznimno korisna za nesmetano funkcioniranje crijeva. Vlakna su također dobra za probavu. Ukoliko želite smanjiti vlastit rizik od raka debelog crijeva kao i stvaranja žučnih kamenaca, predlažemo da poznatu mahunarku uvedete u redovitu prehranu.
Kalcij i vitamin D skriveni u kikirikiju doprinose zdravlju kostiju i zuba. Na taj se način dugoročno sprječava rizik od osteoporoze tijekom kasnijih godina života.
Imajte na umu: Ako ste alergične na kikiriki, njegova
konzumacija je strogo zabranjena!
Isprobajte Kung pao piletinu s kikirikijem!
K. R.