Kung pao: piletina s kikirikijem

kung pao, ana surac

Volim kinesku hranu :) Volim pojesti nešto što je drugačije od onoga što inače jedem, nešto začinjeno, egzotično.

Baš iz tog razloga često odlazimo u jedan kvartovski kineski restoran i kad se vratim kući mozgam kako bi mogla neka od najdražih jela spremiti u kućnoj radinosti. Moram priznati da najviše volim eksperimentirati s juhama.

Obećajem, kad prođu ove vrućine dobit ćete recept i za nekoliko slasnih kineskih juha :)

Ipak, danas je na meniju kung pao, odnosno piletina s kikirikijem.

Sastojci:

  • 250 grama pilećih prsa
  • Jedan veći poriluk
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 4 mrkve srednje veličine
  • 100 grama kikirikija (po želji, možete staviti i više od toga)
  • 1 žličica đumbira u prahu ili 1 žlica svježeg naribanog đumbira
  • Sol, papar
  • 2 žličice škrobnog brašna
  • 2 dcl vode
  • 6-7 žlica soja umaka
  • Čili u prahu
  • Ulje

Priprema:

1. Piletinu narezati na trakice ili na kockice, poriluk na kolutiće, a paprike na malo veće komadiće. Dvije mrkve naribati, a druge dvije izrezati na tanke štapiće.

2. Zagrijati dvije žlice ulja u woku i popržiti piletinu. Izvaditi iz woka i odložiti sa strane.

3. Dodati još dvije žlice ulja u wok i kad se ugrije ubaciti poriluk i mrkvu. Dinstati dok malo ne omekša, a zatim dodati paprike. Dinstati na laganoj vatri dok paprike ne omekšaju. Dodati kikiriki, prženu piletinu, đumbir, posoliti i popapriti po želji i kuhati sve zajedno još pet minuta.

4. U šalici izmiješati dva dcl tople vode, dodati u to šest-sedam žlica soja umaka, malo čilija i dvije žličice škrobnog brašna. Dobro izmiješati i dodati u wok. Malo pojačati vatru i kuhati još pet minuta dok se sve ne zgusne.

Poslužiti s kuhanom rižom.

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!