Već i mala djeca znaju kako je jedna jabuka dnevno pravi čuvar zdravlja.
Osim što štite zube od karijesa i
kamenca, paze na naš vitak struk i sprječavaju začepljenje krvnih žila, te se
tako brinu za naše srce, znanstvenici javljaju kako fitokemikalije iz jabuka
mogu pomoći spriječiti rak dojke, pluća, prostate, gušterače i
sličnih vrsta raka koji se pojavljuju u probavnom traktu.
Ovi su se rezultati uglavnom oslanjali na
“meso” jabuke, dok najnovije istraživanje ističe koru jabuke kao
pravi izvor zdravlja, kada je u pitanju rak. Znanstvenici su
zaključili kako triterpenoidi iz kore jabuka ili inhibiraju ili ubijaju stanice
raka u laboratorijskim kulturama.
“Ustanovili smo nekoliko sastavnica koje imaju moćno
antirpoliferativno djelovanje protiv stanica raka jetre, debelog crijeva i
dojke, a mogu biti djelomično odgovorni za antikancerogeno djelovanje cijele
jabuke”, tvrdi Rui Hai Liu, profesor znanosti hrane Sveučilišta Cornell i
jedan od autora istraživanja.
Njegov je tim istražio koru dobivenu iz 105 kilograma crvenih
delišes jabuka i izolirao sastavnice, koje su testirali protiv rasta stanica
raka u laboratorijskim uvjetima. Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
“Vjerujemo kako je preporuka konzumiranja pet do 12 porcija
raznolikog voća i povrća dnevno prikladna za smanjenje rizika kroničnih
bolesti, koje uključuju rak, te kako bi se osigurale nutritivne potrebe za
optimalno zdravlje”, savjetovao je profesor Liu.
Istraživanja Sveučilišta Wisconsin
su također pokazala kako antioksidansi iz kore gala jabuka mogu usporiti rast
stanica raka prostate i dojke. Stanice raka su kraće “živjele” ako su
tretirane ekstraktom dobivenim iz kore.
Jedna srednje velika jabuka s kožom sadrži: 81 kaloriju, 21 gram ugljikohidrata,
četiri grama vlakna, 159 miligrama kalija, osam miligrama vitamina C, 73 IJ
vitamina A, te četiri mikrograma folne kiseline.
- Jabuka je iz porodice ruža
- svježe jabuke plivaju jer
25 posto njihova volumena čini zrak - jabuka je simbol
besmrtnosti - godišnja potrošnja u
Hrvatskoj je 16-17 kg
po stanovniku, što je samo polovica preporučene količine - najveća ikad ubrana jabuka
težila je 1416 grama: ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda, a ubrana je u
Michiganu.
K. Horvat