Hrana i recepti

Hrana i recepti

Lijek svete Hildegarde: Pirovo pivo dobro je za pluća i psihičke bolesti

Shutterstock

Sveta Hildegarda, prva njemačka proročica, bila je tražena savjetnica careva, kraljeva, papa i običnog puka. Danas rezultati najnovijih istraživanja potvrđuju ono o čemu je Hildegarda pisala prije 850 godina: uravnoteženom prehranom na bazi pira, voća i povrća moguće je spriječiti pojavu karcinoma za 55 posto!

Pir je do danas ostao najčišća namirnica jer uspijeva bez obrade kemijskim sredstvima. Zbog otpornosti ima velike ekološke prednosti. Nisu mu potrebni gnojidba dušikom, pesticidi ni fungicidi tako da kod sjetve pira ostaju pošteđeni tlo i podzemne vode. Ovojnica štiti pir od radioaktivnog zagađenje i kontaminacije zraka.

Pir – lako probavljiva žitarica koja pomaže pri mršavljenju

Pir je najbolja žitarica i sadrži sve što je čovjeku potrebno za život: bjelančevine, složene ugljikohidrate, masti, minerale i vitamine.

Blagotvorno i ozdravljujuće djelovanje prehrane s pirom proteže se na cijeli organizam te svi pacijenti uočavaju da im se popravila probava. Zbog takve prehrane poboljšavaju se opće zdravstveno stanje, radna sposobnost i koncentracija.

Pirovo pivo za pluća i neurozu

Za svetu Hildegardu pirovo pivo pravi je odabir zdravih ljudi. Danas različite pivovare proizvode dobro pirovo pivo, djelomično i od biološki uzgojena pira.

Pirovo pivo djeluje osobito ljekovito kod kožnih ekcema do kojih je došlo zbog prekomjerna konzumiranja mesa, mlijeka i jakog vina. U tome slučaju korisno se prebaciti na prehranu na bazi pira, voća, povrća i pirova piva. Čak je i za plućne bolesnike pirovo pivo najbolji odabir, a ppreporuča se kod neuroza i psihičkih bolesti.

Pirovo vino najstariji je lijek čovječanstva

Malo pirova vina štiti od arteroskleroze i njezinih posljedica te od srčanog i moždanog udara. Čaša vina može poboljšati rad srca i krvotoka te cirkulaciju u mozgu te tako poboljšati fizičku i psihičku dobrobit – nestaje unutrašnja napetost, stres, strah i tuga.

Kad je cijela obitelj nervozna, kuhano će vino odmah vratiti mir u kuću. Djelovanje ne ovisi o količini ni o sadržaju alkohola, jer alkohol ispari kuhanjem. Djeca i osobe osjetljive na vino ili alkohol piju likersku čašicu ili nekoliko jušnih ili čajnih žličica kuhanog vina.

Integralne žitarice: zašto birati ječam, raž i amarant

Kuharica svete Hildegarde/Večernji list

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo