Zdravlje

Zdravlje

Nije sva obrađena hrana loša! Evo kako ju možete uklopiti u zdravu prehranu

Shutterstock

Punozrnati kruh ili žitarice, smrznuto voće i povrće, nemasni voćni jogurti ili gotovi umaci ipak nisu tako loši kako se dosad mislilo, tvrde nutricionisti

Svježe pripremljena hrana je dobra za vas, ultra prerađena hrana je neprijatelj. Tako su nas učili godinama, a prerađena hrana je desetljećima demonizirana uz upozorenja da deblja te izaziva bolesti. Ali kako se ne može sve globalizirati, tako je, naravno i ovdje isti slučaj. Vodeći nutricionisti današnjice kažu kako se ne treba sve trpati u isti koš.  

Britanska nutricionistička udruga (BNF) smatra kako grah iz konzerve, riblji štapići te punozrnati kruh mogu biti dio zdrave prehrane, prenosi Daily Mail. Zdravijom i boljom prerađenom hranom proglasili su i umake bazirane na rajčici, žitarice od cjelovitog zrna, ali i voćne jogurte. BNF priznaje kako su oni izvor važnih nutrijenata, a ujedno su praktični te jeftini.  

Nezdrava prehrana pogoduje pojavi celulita!

Skupoća i nedostupnost hrane koja se predstavlja kao najzdravija glavni je razlog što je više ljudi ne koristi, tako da ovo može biti dobra vijest za mnoge. Sva hrana kojoj su nadodane umjetne boje, zaslađivači i konzervansi automatski spada u kategoriju ultraprocesirane hrane (koja je najlošija prema NOVA sistemu klasifikacije). NOVA sustav razvili su 2009. brazilski istraživači sa Sveučilišta Sao Paulo. 

  • NOVA grupa 1. Minimalno prerađena i neprerađena hrana. Povrće, voće, žitarice, grah i orašasti plodovi spadaju u ovu kategoriju. Ova hrana je možda prošla kroz pečenje, kuhanje ili pasterizaciju kako bi se produžio rok trajanja ili učinila sigurnom za jelo. 
  • NOVA grupa 2. Prerađeni kulinarski sastojci dobiveni izravno iz namirnica iz skupine 1 ili prirode. To može uključivati hranu kao što su maslinovo ulje, javorov sirup i sol. Hrana iz skupine 2 uglavnom se koristi u pripremi i kuhanju namirnica iz skupine 1. 
  • NOVA grupa 3. Prerađena hrana, uključujući proizvode napravljene dodavanjem sastojaka poput soli, šećera ili drugih tvari iz skupine 2 u hranu iz skupine 1. Primjeri uključuju svježi kruh, voće u sirupu i sir. 
  • NOVA grupa 4. Ultra-prerađena hrana. One sadrže malo, ako ih uopće ima, hrane ili sastojaka iz skupine 1. Ove namirnice treba da budu prikladne, vrlo ukusne i niske cijene i obično imaju visok sadržaj šećera, rafiniranih žitarica, masti, konzervansa i soli. 

Ultraobrađena ili visoko obrađena hrana obično sadrži tvari koje ne biste koristili za pripremu hrane kod kuće. Iako su se po ovoj klasifikaciji vodili mogi znanstvenici kako bi doveli u vezu prehranu s previše ultraobrađene hrane s bolestima, slažu se ipak da je ova podjela prilično nejasna i neku zdravu hranu navodi kao jako lošu.  

Shutterstock

Zato je BNF objavio kako Vlada ne bi trebala savjetovati zabranu ultraobrađene hrane kao takve u nacionalnim smjernicama prehrane jer ne postoji prava definicija što tu sve spada. Tako primjerice već spomenuti punozrnati kruh ili žitarice su nepravedno u toj kategoriji.  

Za mnoge od nas, nakon dugog dana na poslu, riblji štapići ili gotovi umaci su pristupačan način za brz i nutritivno balansiran obrok. Ako ne stignete sami sve skuhati, ovo može biti izlaz, rekla je Bridget Benelam, glasnogovornica BNF-a. 

Dodala je kako zdravu hranu treba pojednostaviti, a biranje zdravije obrađene hrane moglo bi pomoći ljudima da naprave korak prema zdravoj ishrani. Naravno, u svemu treba imati balans pa i dalje treba izbjegavati da vam se prehrana sastoji samo od hrane iz posljednje kategorije, dakle visoko prerađene hrane. U nju spadaju gazirana pića, slatka pića od kave, grickalice kao što su čips i kolačići, zaslađene žitarice za doručak, mješavine za kolače, hrenovke, smrznuta jela, instant juhe, zapakirani kruh, margarin… 

Prehrana bolja od trbušnjaka: Evo koliko morate izbaciti da bi dnevno unijeli 500 kalorija manje

Na stranici nutricionizam.hr također su obradili štetnost visoko obrađene hrane I došli do zaključka da to nije jedini temelj procjene je li nešto zdravo. 

Procesirano, smrznuto povrće, može biti bogatije nutrijentima od svježega, jer je ubrano u optimalnom trenutku i odmah smrznuto, čime se smanjuje gubitak nutrijenata nakon branja. Procesirano, pasterizirano mlijeko, sadrži neusporedivo manje potencijalno štetnih bakterija od sirovog, a činjenica da je hrani dodan stabilizator ne znači automatski da je nezdrava, kažu.   

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo