Jedna od najboljih namirnica kojom možete započeti dan je jaje. Donosi vrijedne proteine, a može se pripremiti na brojne načine da vam nikad ne dosadi
Jaja su odličan izbor za sve koji žele uključiti malo više proteina u svoj doručak. Jaja mogu pomoći i pri gubitku kilograma jer će vas zasititi, pogotovo ako pazite na unos kalorija u ostatku dana. Također, jaja su najučinkovitija u mršavljenju kad se jedu bez drugih kaloričnih dodataka.
Istraživanja pokazuju kako jaja potiču metaboličku aktivnost i povećavaju osjećaj sitosti, a doručak koji se temelji na jajima može spriječiti da se prejedate tijekom dana.
Trebate li se odreći jaja ako imate visok kolesterol?
Također je ključno pojesti doručak s jajima prije 10 ujutro – jer što ste sitiji ujutro, to su manje šanse da ćete tijekom dana poželjeti nezdravu i masnu hranu.
Prednosti jaja
Riječ je o nutritivno vrlo bogatoj namirnici. Sadrže mnoge aminokiseline, a poznata su i kao izvor visokokvalitetnih proteina. Zastupljeni su vitamini A, E, K i svi vitamini B skupine (B1, B2, B3, B5, B6, B12, kolin, biotin i folna kiselina), od kojih se najviše ističe kolin, bitna komponenta staničnih membrana koji sagorijeva masne naslage.
Nutrijenti iz jajeta podjednako su raspodijeljeni u bjelanjku i žumanjku pa se zbog toga preporučuje konzumacija cijelih jaja.
Naravno, ne treba pretjerivati s količinom jer to pak može štetiti organizmu.
Kako ih pripremiti?
Jaja na oko, kajgana, tvrdo ili meko kuhana, poširana… ideja je zaista pregršt. Možete ubaciti na tavu povrće koje sam nađe pri ruci i složiti brzi vegetarijanski omlet.
Supervoće: Čuva kosti, probavu i opskrpljuje tijelo vitaminima
Dobar izbor za dodatne zdrave masnoće je zgnječiti tvrdo kuhana jaja, pomiješati ih s avokadom, po želji dodati zrnati sir i začine te namazati na zdravu verziju kruha.
Za ljeto je idealna i brza shakshuka. Priprema se tako da se jaja blanširaju u umaku od rajčice, a za ovo ukusno bliskoistočno jelo treba vam samo 20-ak minuta.
Recept za shakshuku:
Sastojci:
- maslinovo ulje
- luk
- crvena paprika
- češnjak
- pelat ili nekoliko zrelih rajčica
- jaja
- kumin
- sol
- papar
- ljute papričice (po želji)
Recept:
Na maslinovom ulju prodinstajte luk i papriku narezanu na kockice. Kada omekšaju, dodajte rajčicu i česnjak te (ako želite) ljute papričice. Začinite s malo soli, papra i kumina.
Nakon 10 do 15 minuta, kada se umak od rajčice zgusne, napravite mala “gnijezda” za jaja, razbijte ih te izlijte u rupe. Smanjite vatru, poklopite tavu i uživajte nakon 10-ak minuta, koliko treba jajima da se zgotove.
N. M.