Granola je naziv za kombinaciju žitarica namijenjenih za doručkovanje ili samostalno grickanje.
Iznimno su popularne u Americi,
a sastoji se od zobenih pahuljica,
oraha, meda i ekspandirane riže. Ova
kombinacija se obično prži dok ne postane hrskava. Smjesa se tijekom pečenja mora miješati kako se žitarice ne bi zalijepili, a možete joj
dodati i suho voće.
U malim količinama, granola žitarice gode zdravlju, pružajući organizmu brojne zdravstvene prednosti (visoka razina vlakana i nezasićenih masti koje snižavaju kolesterol). Međutim, budući da se u kupovnim žitaricama nerijetko krije višak šećera, velika porcija granole nije preporučljiva. Radije potražite žitarice koje imaju nisku razinu šećera ili spravite svoju vlastitu granolu. Imajte na umu da 1/2 šalice sadrži oko 200-250 kalorija.
Granolu možete jesti u kombinaciji s jogurtom, medom, jagodama, bananama, mlijekom, borovnicama i drugim žitaricama. Možete ih poslužiti s nekim preljevom ili u kombinaciji s desertom. Ako želite poboljšati probavu, granoli obavezno dodajte sjemenke lana.
Ako ste se odlučili za kućnu pripremu granole predlažemo da iskombinirate sljedeće orašaste plodove: brazilske oraščiće, bademe, lješnjake, sezam, zobene pahuljice, sjemenke lana i suncokreta, pinjole, sušeno voće (marelice, grožđice, brusnice).
K. R.