Jaki antioksidans kojeg nalazimo u grožđu, resveratrol, poboljšava simptome upalne bolesti crijeva, uključujući upale, proljev i rektalno krvarenje, pokazalo je novo istraživanje.
Mnoga su istraživanja provedena o fitonutrijentu
resveratrolu zbog njegovih protuupalnih, antioksidativnih i antikancerogenih
svojstava. Ujedno se pokazao dobrim odgovorom za sve osobe koje žele poboljšati
svoj imunitet.
Prethodne su studije pokazale kako resveratrol poboljšava
funkcije mozga i pojačava otpornost organizma na moždani udar, pomaže kod
gubitka suvišne težine, inhibira rast stanica raka prostate i štiti od šećerne
bolesti. Njegova su se protuupalna svojstva pokazala posebno zanimljivima za
istraživanje mogućeg rješenja za sprječavanje upalne bolesti crijeva.
Upalna
bolest crijeva zapravo je skupina sličnih bolesti karakteriziranih
autoimunim upalnim procesima u probavnom traktu, kroničnog karaktera,
najčešće u tankom i debelom crijevu. Unatoč mnogim i intenzivnim studijama,
uzrok ove bolesti još uvijek je nepoznat. Najčešći oblici bolesti su
ulcerativni kolitis i Crohnova bolest. Unutarnja podstava gastrointestinalnog
trakta je upaljena i oštećena, što uzrokuje bolove u trbušnoj šupljini, proljev
(moguće krvavi) i gubitak težine.
Znanstvenici
su jednoj skupini miševa dali 20 miligrama resveratrola po kilogramu hrane, a
drugoj skupini placebo. Nakon 30 dana, inducirali su kolitis kod svih
“ispitanika”. Miševi koji su konzumirali resveratrol su imali manje i
blaže simptome upalne bolesti crijeva nego miševi iz kontrolne skupine. Točnije,
izgubili su manje na težini, u manjoj su mjeri imali proljev i rektalno krvarenje.
Također je 40 posto miševa iz kontrolne skupine uginulo, dok nije zabilježen
niti jedan smrtni slučaj u skupini koja je primala resveratrol!
K. Horvat