Ljubitelji sira, čujte i počujte! Znanstvenici su utvrdili kako svi vi imate 12 posto manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.
Iako obiluje zasićenim mastima, sir sadrži i određene vrste masnoća koje gode organizmu.
Iako se vjeruje kako masne namirnice predstavljaju rizik za zdravlje, o ulozi mliječnih proizvoda poput mlijeka, maslaca, sira i jogurta se i danas lome koplja. Studija je pokazala kako, za razliku od sira, ostali mliječni proizvodi nemaju isti blagotvoran učinak na zdravlje.
Dijabetes tip 2
Razvoj dijabetesa tipa 2 obilježen je inzulinskom rezistencijom. Kod ljudi s tim tipom šećerne bolesti tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Oni svoje stanje često mogu kontrolirati vježbanjem i dijetom. Međutim, često su potrebni lijekovi koji se uzimaju oralno te inzulin. Gotovo 90 posto, od 250 milijuna ljudi u svijetu oboljelih od dijabetesa, ima dijabetes tipa 2. I prvi i drugi tip šećerne bolesti ozbiljni su i oba mogu pogoditi i djecu. Važno je biti upoznat sa znakovima koji upućuju na dijabetes.
Jedan od razloga zbog kojeg bi ljubitelji sira mogli biti izloženi manjem riziku od dijabetesa se skriva u procesu fermentacije. On izaziva određenu vrstu reakcije koja štiti od dijabetesa i srčanih problema, pojasnili su istraživači.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American
Journal of Clinical Nutrition.
K. R.