Suhe šljive pokreću probavu i snižavaju kolesterol - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Suhe šljive pokreću probavu i snižavaju kolesterol

Suhe šljive dobro su poznat lijek protiv začepljenosti, ali one obavljaju i neke druge važne zadaće. Istraživači sa Sveučilišta California ispitivali su mogu li suhe šljive, koje su odličan izvor topivih vlakana, smanjiti kolesterol.

Osmotjedno proučavanje bilo je podijeljeno u dva dijela: tijekom prvog dijela, 41 muškarcu s blago povišenim kolesterolom davali su 350 ml soka od grožđa kao dodatak uobičajenoj prehrani. U drugoj polovici proučavanja isti su muškarci dobivali, umjesto soka od grožđa, po 12 suhih šljiva na dan (6 g vlakana).

kRezultat: za vrijeme dok su dobivali suhe šljive, sveukupna razina kolesterola malo se snizila, ali, što je još važnije, tzv. “štetni” ili LDL-kolesterol izrazito se snizio – u usporedbi s razdobljem kad su dobivali sok od grožđa.

Istraživači su također ispitivali imaju li suhe šljive ikakvog utjecaja na koncentraciju žučne kiseline u fekalijama. To je važno zato što su visoke koncentracije nekih kiselina povezane s povećanom opasnošću od raka debelog crijeva. Nakon uživanja suhih šljiva koncentracija litoholne kiseline bila je manja nego nakon razdoblja uživanja soka od grožđa, a to navodi na pomisao da suhe šljive mogu pružiti neku zaštitu od raka debelog crijeva.

Suhe šljive također su dobar izvor betakarotena – pet velikih suhih šljiva ima 970 IJ betakarotena, gotovo petinu RDA. Suhe šljive također su dobar izvor bakra i bora.

Snižavanjem razine LDL-kolesterola, suhe šljive mogu smanjiti opasnost od bolesti koronarnih arterija i kapi. Poticanjem probave i smanjivanjem koncentracije litoholne kiseline, suhe šljive mogu pomoći u sprječavanju raka debelog crijeva.

Betakaroten također pomaže u zaštiti od različitih vrsta raka i srčanih bolesti. Bakar može pomoći u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Čini se da bor pomaže ženama u postmenopauzi da zadrže estrogen koji je potreban za apsorpciju kalcija.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo