Do ovih su
 rezultata došli istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu koji su
 u studiju uključili preko 630 osoba koje su u posljednjih godinu dana imale
 barem jedan napadaj gihta. Giht je česta i bolna upala zglobova
 uzrokovana prekomjernim nakupljanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Intenzivna bol i oticanje su glavne
 karakteristike ove bolesti, a napadi su uglavnom usmjereni na nožni palac,
 koljena i gležnjeve.
Nakon što su
 osjetili novi napadaj, ispitanici su odgovorili na temeljiti upitnik o mogućim
 faktorima koji su utjecali na rizik u posljednjih 48 sati prije napada. Tri
 mjeseca poslije, odgovorili su na ista pitanja.
Stručnjaci
 su zaključili kako dva serviranja trešanja u posljednjih 48 sati snizuje rizik
 napadaja gihta za 50 posto. Jednako tako, konzumiranje ekstrakta višnje
 smanjilo je rizik za 40 posto.
Smatraju kako se dobrobiti trešanja
 mogu pripisati antocijaninima – pigmentima antioksidansa koji su također
 sastavni dio svakog drugog crvenog voća. Oni stabiliziraju nestabilne molekule
 – slobodne radikale, koji uzrokuju upalu i oštećuju stanice našeg tijela.
Komentatori ističu kako su ovi rezultati samo preliminarni i stručnjaci
 ih trebaju razmotriti. Nije ustanovljen točan uzrok i posljedica, nego je
 ustanovljena poveznica između konzumacije višanja i smanjenog rizika od
 napadaja gihta.
Liječenje gihta uključuje
 nesteroidne protuupalne lijekove kada se simptomi jave, te propisani lijek koji smanjuje razinu
 mokraćne kiseline, otečenost, upalu i bolove.
Giht se također može spriječiti promjenom životnog stila i
 prehrambenih navika. Organsko meso, umaci, konzervirana riba (sardine
 i inćuni), pekarski kvasac i određeno povrće su na crnoj listi koja vodi prema
 gihtu.
K. Horvat




