Iznenađujuće, origano ima 42 puta više antioksidansa od jabuke!
U prijevodu s grčkog, origano znači “planina radosti”, a ovaj začin zaista može unijeti puno radosti u vaš život, s obzirom na zdravstvene dobrobiti kojima je bogat. Upoznajte ovaj aromatičan mediteranski začin!
Origano ima 42 puta više antioksidansa od jabuke!
Mudri i vrsni poznavatelji biljaka, stari su Grci koristili origano za liječenja rana, ublažavanje upala mišića, kao antiseptik, protiv grčeva, proljeva I probavnih tegoba te za ublažavanje napadaja astme.
Origano, poput bosiljka i ružmarina, sadrži ružmarinsku kiselinu. Ovaj snažan
antioksidans pomaže u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim
radikalima, čime se smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, ateroskleroze i
preranog starenja. Budući ju karakterizira protuupalni učinak, ružmarinska kiselina
predstavlja učinkovit tretman za alergijsku astmu.
Ulje origana može biti od
velike pomoći kod raznih oboljenja kože, jer djeluje antimikrobno i
antiseptično.
Prema istraživanju objavljenom
u časopisu Phytotherapy Research, 600
miligrama ulja oregana dnevno kroz razdoblje od šest tjedana poboljšalo je
simptome gastrointestinalnih tegoba, ali i u potpunosti uklonilo parazite iz
tijela većine pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju.
Dame, origano bi mogao postati vaš
najdraži začin: pokazao se izuzetno učinkovitim kod ubijanja stanica
metastaziranog raka dojke, tvrde istraživači Sveučilišta Ujedinjeni Arapski
Emirati.
Osim što je koristan za zdravlje žena, origano može pomoći i snažnijem spolu i zaštititi muškarce od raka prostate. Takvo se svojstvo pripisuje karotenoidu karvakrolu koji ima
protuupalna svojstva i može dovesti do apoptoze – programirane stanične smrti –
stanica raka. Prema istraživačima Sveučilišta Long Island, ovaj sastojak može
izazvati “samoubojstvo stanice” raka, u ovom slučaju konkretnih stanica raka
prostate, no još uvijek ne znaju točno na koji način.
Koristite origano u obliku svježih listova, kao usitnjeni i mljeveni začin ili kao
čaj. Ako ga ukuhavate u jela, ubacite ga pred sam kraj kuhanja.
K. Pužar